A köztévék lesznek az első programhelyeken

Az állami tévécsatornák legyenek a kábelszolgáltatók első programhelyein, s csak utánuk következhessenek a vezető kereskedelmi csatornák - ez is szerepel a kormánypártok által a napokban benyújtott törvénymódosító javaslatban.
A javaslatból az is kiderül, hogy a digitálisan sugárzó közszolgálati médiumokat is előre kell sorolni. Ennek következtében előállhat az a helyzet, hogy a két legnézettebb magyar televízió, az RTL Klub és a TV2 a 11-12. helyre szorul a kábelszolgáltatók programhelyein, mivel az öt állami csatorna - m1, m2, Duna TV, Duna World és a jövőre induló m4 sporttévé - digitálisan is sugároz.

Az egyik nagy kábelszolgáltató részéről lapunknak azt mondták, ezzel a vezető kereskedelmi tévék - RTL Klub, TV2 - nem kerülnek ki az alapcsomagból, maximum hátrébb sorolódnak. A kábelszolgáltatók biztosan nem teszik ki a két vezető kereskedelmi tévét az alapcsomagjukból, hiszen akkor az előfizetők egészen biztosan más szolgáltatókhoz mennek át.

Egy szakértő lapunknak elmondta, az Antenna Hungária által üzemeltetett MinDig TV szolgáltatónál sem kerülhet ki a két vezető kereskedelmi tévé az alapcsomagból. A MindDig TV-n jelenleg 8 csatorna - M1, M2, RTL Klub, TV2, Duna TV, Duna World, euronews, C8 - műsora elérhető ingyenesen. Az RTL-nek és a TV2-nek pedig hosszú távú szerződése van az Antenna Hungáriával és ezáltal a MinDig TV-vel.

Kolosi Péter, az RTL programigazgatója lapunknak azt mondta, a javaslat, ami igazi hungarikumnak is tekinthető, újabb kísérlet a médiaszabadság és a szabad verseny korlátozására, hiszen nem engedi, hogy a csatornákat a szolgáltatók saját szempontjaik, nézettségük alapján sorolják be. Kolosi szerint ha az a következménye, hogy kereskedelmi csatornák kerülnek ki a földfelszíni, ingyenesen fogható digitális platformról, azzal elvennék, de legalábbis korlátoznák a csak ezen platformot használó nézők lehetőségét és jogát attól, hogy független információkhoz és hírekhez jussanak a legfontosabb médiumon, azaz a televízión keresztül. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a lépéssel az érintett kereskedelmi csatornák az Antenna Hungáriával (AH) kötött hosszú távú szerződései is komolyan sérülnének, hiszen az AH nem teljesítené szerződésben vállalt kötelezettségeit. Azaz a Fidesz az elhallgattatás új módszerét próbálja törvénybe rejteni.

A programigazgató úgy vélte, a közszolgálati csatornák első helyekre sorolása a programhelyeken a nézők televíziózását teszi kényelmetlenebbé, hiszen a nézők túlnyomó része nehezebben találja majd meg kedvenc csatornáját, kénytelen lesz alacsony nézettségű, többségüket nem érdeklő csatornákon "átverekednie" magát. A nézettségnövelés hatékony eszköze semmiképpen nem egy ilyen adminisztratív intézkedés, az állami tévé műsorait akkor néznék többen, ha jó lenne a programstruktúra, a társadalom számára érdekes és releváns műsorokat sugározna, valamint hírszolgáltatása független és pártatlan lenne, azaz megfelelne a közszolgálatiság követelményeinek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.