A közszolgák nem értik, miért alázza meg őket a kormány

A közszolgák is kiakadtak a cafeteria miatt: nem értik, miért alázzák meg őket, hiszen a versenyszférában 450 ezer forint lehet a béren kívüli juttatás, nekik meg legfeljebb kétszázezret adhatnak – ha egyáltalán van rá keret.
Elfogadhatatlan és sértő, ahogyan a kormány a cafeteria szabályozása során ismételten háttérbe kívánja szorítja a közszolgálati munkavállalókat – állítja a Földiák András elnök által jegyzett közleményében a 69 ezer tagot tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).

A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése szerint a jövő évtől a versenyszférában 450 ezer forint lenne a cafeteriajuttatás. Ebből százezer forint készpénzben, 350 ezer forint SZÉP-kártyán adható kedvezményes adózás mellett.

Ezzel szemben a közszférában csak kétszázezer forintos keretet határoznának meg, amelyet egyenlő arányban oszt meg a tervezet a két juttatási forma között. A munkavállalók rendkívül alacsony bérén az évi százezer forint tizenketted része – azaz a „béresített béren kívüli juttatás” képtelen konstrukciója – nem változtatna, legfeljebb csak ürügyet szolgáltatna a valóságos béremelés elodázására – véli a SZEF.

Ugyanakkor a SZÉP-kártyán elérhető százezer forint sem tenné lehetővé a rekreációt, a családi üdülést vagy az öngondoskodást. Ez utóbbi fontos cél egyébként érthetetlen módon teljesen kimaradna a tervezet szerint a juttatásokból. A szakszervezet álláspontja: ezzel a „felezéssel” tönkreteszik a cafeteria eddig kialakult rendszerét és értékeit.

A SZEF azt sem érti, miért akarja a kormány, hogy a közszférában – az egészségügyben, a közoktatás területén, a rendvédelemnél, a kulturális és szociális ágazatban, az igazságszolgáltatásban – dolgozó szakemberek a felénél is jóval kevesebb juttatásban részesüljenek, mint a magánszféra munkavállalói. Sajnálatos persze – teszik hozzá –, hogy a közintézmények elsöprően nagy többségének még az évi kétszázezres juttatásra sincs pénze, így a megkülönböztetést végképp értelmetlennek tartják.

A szakszervezet álláspontja, hogy ebben a helyzetben végképp nincs magyarázat a diszkriminációra. „Csak a megalázásért? Azért, hogy az önkormányzati jegyzők, a muzeológusok, a kórházi nővérek, a bölcsődei dolgozók és a társaik vegyék tudomásul, hol a helyük a saját alkalmazottjaikat sem kedvelő mai kormányzati politikusok szerint?” – fogalmaz a SZEF.

Az érdekszövetség követeli, hogy a kormány vonja vissza ezt az előterjesztést, szüntesse meg a munkavállalók két csoportja közötti durva megkülönböztetést, és biztosítsa minden közszolgálati dolgozó számára a 450 ezer forintos kedvezményes juttatást. Követelik továbbá az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) plenáris ülésének azonnali összehívását.

Az elmúlt napokban a sajtóból értesültek arról, hogy a cafeteria új szabályozását a kormány beterjesztette az Országgyűlésnek. Az OKÉT munkavállalói oldalán részvételi jogosultsággal rendelkező országos konföderációk közös álláspontja és határozott igénye, hogy a parlamenti döntés előtt az OKÉT keretében történjen egyeztetés, és feltétlenül szükségesnek tartják Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter személyes részvételét is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.