A közmunka miatt fest jól a foglalkoztatási ráta

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint az elmúlt tíz év decemberi hónapjait vizsgálva soha nem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma. De az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott.
Az álláskeresők száma 13,7 százalékkal csökkent 2015-ben, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a decemberi zárónapon 337,5 ezer álláskereső szerepelt, több mint 53 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az NFSZ a honlapján közölte: az elmúlt tíz év decemberi hónapjait vizsgálva soha nem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma.

Decemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,6 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,9 százalék. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye (2,2, illetve 1,5 százalék) rendelkezett, emellett kedvező munkaerőpiaci mutatói voltak Budapestnek és Vas, Pest, Komárom-Esztergom, illetve Veszprém megyének is.

Az év utolsó hónapjában 48,7 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 8,7 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma egy év alatt 9,5 százalékkal esett vissza. Az álláskeresők 28,6 százaléka - 96,6 ezren - tartósan, több mint egy éve keresett munkát, ez 2 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

Decemberben az összes álláskereső 11,1 százaléka (37,6 ezer ember) pályakezdő volt, 46 százalékuk legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezett. A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván.

Az NFSZ adatai szerint decemberben 173 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 34,3 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők közel fele (48,7 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók 42,1 ezer üres álláshelyet jelentettek be decemberben, ezek 77,3 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 57,3 ezer volt, amelynek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott.
A tárgyhónapban az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 9,6 ezret tett ki, az összes álláshely 22,7 százalékát. A nem támogatott állások elsősorban a mechanikai gép-összeszerelő, az egyszerű ipari, bolti eladó, tehergépkocsi vezető, szakács foglalkozásokra vonatkoztak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.