Nem kell aggódni a kötelezettségszegési eljárás miatt

A Magyarország ellen indított uniós eljárás mögött ezúttal is nagy gyógyszertárláncok tulajdonosai állnak, melyek tekintetében külföldi érdekeltségek is kimutathatóak – reagált a lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztálya arra a hírre, hogy kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a magyar patikaszabályozás ügyében.

Mint arról tegnap a BruxInfo cikke alapján beszámoltunk: a Bizottság már hosszabb ideje folytatott levelezést és párbeszédet a magyar hatóságokkal a patikatörvény kapcsán, amelynek a gyógyszertárakban való tulajdonszerzésre vonatkozó kitételeit ítélte aggályosnak. A Bizottság érdeklődése arra is kiterjedt, hogy vajon méltányos áron tudják-e majd eladni a részesedésüket a jelenleg még döntően külföldi szakmai befektetők. Brüsszel elsősorban „külföldi-hazai” dimenzióban tekint az ügyre, arra keresve a választ, hogy vajon a magyar törvény jogszerűen próbálja-e helyzetbe hozni a hazai gyógyszerészeket a külföldi befektetőkkel szemben.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság sajtóosztálya állítja: nincs probléma. A kormány álláspontja szerint a 2011 januárjától életbe lépett, a gyógyszerész személyes szakmai felelősségvállalására és a többségi gyógyszerészi tulajdon biztosítására irányuló intézkedések összhangban vannak az uniós joggal, és megegyeznek számos uniós ország szabályozásával. Ráadásul az Európai Bíróság már korábban is elismerte, a gyógyszerészek többségi vagy akár kizárólagos (például Németország, ahol a gyógyszerészi tulajdonosi arány 100 százalékos) tulajdona elfogadható eszköz a gyógyszertárak szakmaiságának biztosítása érdekében.

Mint írják: nem lehet kifogás az ellen sem, ha a gyógyszertári tulajdonrendezés azzal jár, hogy a jelenleg többségi tulajdonos nem szakmai befektetők – hatéves felkészülési időt követően – kisebbségi tulajdonossá válnak. Ráadásul az intézkedés nem a külföldi befektetők ellen irányul, és hatását tekintve sem tekinthető irányukban diszkriminatívnak.  A Bizottság által feltett kérdésekre a kormány hamarosan válaszol.

Leszögezték: a kormány elkötelezett abban, hogy a patikák tulajdoni szabályozása minél több patikus számára lehetővé tegye a tulajdonszerzést. Ezért született az a szabályozás, hogy a közforgalmú gyógyszertárak működési feltételeként 2014. január 1-től 25 százalékot meghaladó, 2017. január 1-től pedig 50 százalékot meghaladó gyógyszerészi tulajdont kell biztosítani.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.