„A kormánynak felnőttként kell viselkednie” - figyelmeztetett Lázár János

Kormányinfó percről percre. Ez volt a 61. sajtótájékoztató, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tartott. Szerinte keleti mese, hogy a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel tavaly szeptemberben Bahreinben gáz- és olajügyekről tárgyalt.

Lázár azzal a megkapó bejelentéssel kezdte, hogy a kormány felülvizsgálja a masszőrök online-pénztárgép rendszerét. a gyors bejelentések között elmondta, hogy Orbán Viktor kormányfő a jövő héten hétfőn Belgrádba, kedden pedig Varsóba utazik, majd szeptember 7-én a balatonfüredi közös Fidesz-KDNP frakcióülésen tart előadást a miniszterelnök.

Ezután Lázár arról beszélt, hogy az Orbán-kormány megújítaná az egészségügyi képzést is, ami után Magyarország lehet Európa orvosképző központja. Ennek megteremtik a törvényi kereteit is, ami mellett külön tanácsadó testület foglalkozik majd az üggyel.

Lázár beszélt arról is, hogy az Országos Széchenyi Könyvtár tízmilliárd forintos támogatást kap informatikai fejlesztésére. 4,4 milliárd a Normafa rehabilitációjára

A szakképzési rendszer kapcsán a miniszter úgy nyilatkozott, hogy a sajtó sugallta képpel szemben egy rossz rendszert alakítottak át. A kétéves munka után összeálló feltételrendszer híján csak újabb késés következett volna. A szakképzésből most a munkaadó is kiveszi belőle a részét.

Szeptember 16-án – tért át a következő témára – a pozsonyi EU-csúcson a V4 közösen fog fellépni, mint az EU legjobban működő, legaktivistább közössége. Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia egy négypontos javaslatcsomaggal áll elő. Kiemelten fontos a szigorú költségvetési politika, de azt is szeretnék, hogy a biztonságpolitika az első helyre lépjen. Meg kell őrizni a sikeres közös politikát, amilyen a digitalizáció, a migráció kezelésében és szociális ügyekben viszont maradjon meg a nemzeti hatáskör – ez a négy pont. Ennek kapcsán Lázár emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésére, miszerint újabb kerítés építésére is sor kerülhet. A hadsereget fejleszteni kell. Lázárnak először az Origo tehetett fel kérdést. Palkovics László oktatási államtitkár bejelentése kapcsán úgy nyilatkozott, hogy Palkovics csak lehetőségként beszélt a kilenc órai iskolai órakezdésről, a kormány még nem tárgyalt róla. Nagy vita lesz – fogalmazott.

Az Origo kérdezett arról is, Lázár milyen esetben lenne csalódott, ami a kvótanépszavazás részvételi arányt illeti. A miniszter úgy válaszolt, neki is, Orbánnak is csak egy szavazata van, és mindenki a saját maga szempontjaira gondoljon, akar-e ezer és ezer bevándorlót a saját városában. A kvótanépszavazásról korábban még azt mondta, hogy tiszteletben tartja a kormány véleményével ellentétes álláspontokat, de gyávának nevezte azokat a politikusokat, akik bojkottra szólítanak fel.

Az Origo kérdezett a HÉV állami kézbe kerüléséről és a 3-as metróról is. Lázár szerint nem a kormányon múlik a 3-as metró felújítási munkálatainak elindítása, 2016-ban pedig nem kezdődnek meg a munkálatok, hiszen a közbeszerzési eljárást sem folytatták le még. A HÉV állami kézbe kerülése nem fog többe kerülni az utasoknak.

A Magyar Idők kérdésére, hogy feláll-e az egészségügyi kancelláriarendszer, Lázár úgy válaszolt, hogy ő maga a Klik felállításából azt a következtetést vonta le, hogy a központosítás túlzott is lehet, az egészségügy szempontjából fontosabbak a tartalmi kérdések, például az, hogy egy kórházban mi történik a betegekkel. A kormánynak felnőttként kell viselkednie – figyelmeztetett, hozzátéve ugyanakkor, hogy a kormány nagyra értékeli Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár munkáját.

Ő személy szerint sajnálja, de nincs napirenden – válaszolta Lázár a Figyelő kérdésére, hogy a balatonfüredi kormányülésen előveszi-e a vasárnapi boltzár ügyét. A Figyelő feltett egy kérdést Orbán állítólagos pesszimizmusáról is a 2024-es olimpiai megrendezésének az ügyében, amire Lázár azt mondta, számára Orbán „erőtől duzzadónak” tűnt az olimpia tekintetében

Lázárt végül a sajtótájékoztatón jelenlévő munkatársunk, Csuhaj Ildikó kérdezte meg a kormányfő lányának, Orbán Ráhelnek a nagy vihart kavaró tavaly szeptemberi bahreini útjáról. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, nem volt információja az eseményről, és magánutakat a kormány amúgy sem tart nyilván. Munkatársunk felvetését, hogy a bahreini Gáz- és Olajügyi Hatóságnál (NOGA) tett látogatáson Orbán Ráhel mellett ott volt a férje, Tiborcz István és Garamvölgyi Balázs konzul is ott volt, Lázár azzal rázta le, hogy a Keleten mások a diplomáciai szokások, a NOGA valószínűleg csak a saját jelentőségét akarta kiemelni azzal, hogy ilyen fogadtatásban részesítette a a kormányfő lányát.  Keleti mese, tévedés – mondta arról, hogy Orbán Ráhel globális energiaügyi kérdésekről, illetve kétoldalú kereskedelmi együttműködésről tárgyalt volna Bahreinben, ahogyan az a NOGA honlapján szerepel.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.