A kormányhivatal vágott rendet a roma önkormányzatnál

Törvényes volt az Országos Roma Önkormányzat rendkívüli közgyűlésének megtartása, a határozatok egy részéről azonban ugyanez már nem mondható el. Hegedüs István egyelőre marad az ORÖ elnöke – derül ki a kormányhivatal állásfoglalásából.

Hegedüs Istvánt, az ORÖ elnökét múlt hét hétfőn, pár órával a megbuktatására összehívott rendkívüli közgyűlés előtt súlyos állapotban kórházba szállították. Többségben lévő ellenfelei a távollétében – miután jobbulást kívántak neki – leváltották az elnöki posztról, és átmenetileg Balogh Jánost bízták meg az önkormányzat vezetésével.

A zárt ülésen Hegedüs támogatói nem vettek részt. Szerintük az egész közgyűlés törvénytelen volt, mert váratlanul jött betegsége miatt az elnöknek nem volt lehetősége rendelkezni a helyettesítéséről, általános elnökhelyettes pedig pillanatnyilag nincs az ORÖ-ben.

Hegedüs ellenfelei a kormányhivatalhoz fordultak. A kormányhivatal meghozta állásfoglalását, a lapunknak elküldött erről szóló tájékoztatót teljes terjedelmében közöljük:

„A kormányhivatal az Országos Roma Önkormányzat 2016. január 18-án megtartott közgyűlési ülésről beérkezett jegyzőkönyv alapján törvényességi felügyeleti eljárást folytatott le. Ennek eredményeképpen megállapította, hogy a közgyűlés megtartásával, illetve levezetésével szemben jogi kifogás nem emelhető.

Az ülés során hozott határozatok nagy részével kapcsolatban azonban a kormányhivatal törvényességi kifogást emelt, és törvényességi felügyeleti intézkedés keretében felhívást intézett a közgyűléshez.

A jegyzőkönyvből a kormányhivatal megállapította, hogy Hegedűs István az elnöki tisztség bíróság által történő megszűntetéséig, illetőleg tisztségéből való felfüggesztéséig az ORÖ elnökeként látja el feladatait."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.