A kormány szerint már régóta "ellenzéki" az RTL

Kormányzati körökből már egy évvel ezelőtt feljelentették a magyar RTL-vezetőséget a német anyacégnél mondván: a hírcsatorna vezetői "elfogultak"és "ellenségesek" a kormánnyal szemben- derítette ki a Hvg.hu. A cél az lehetett ezzel, hogy így próbáljanak politikai nyomást gyakorolni a csatorna itteni vezetőségére.

A hírportál információi szerint a kormány azután fordult az RTL német vezetőségéhez, hogy egy éven át figyeltette az RTL híradásait és arra jutott: a rivális TV2-vel szemben az RTL már akkor is túl sok "negatív" információt közölt a kormányról.

Az elemzés fő megállapítása az volt, hogy az RTL „rosszul" kezeli a 2012 végén bejelentett rezsicsökkentést, sőt, a tanulmány írói egyenesen úgy látták, hogy az RTL-csoport a közműszolgáltatókat védi a rezsicsökkentéssel szemben. Ezt abból vezették le, hogy a rezsicsökkentés kapcsán az RTL senkit sem szólaltatott meg a kormányoldalról. 

A kormány ugyanazt a taktikát vetette be, amit korábban a Magyar Telekom esetében is használt. Ott is született egy átfogó kormányzati tanulmány, ahol az origo.hu és a hirado.hu híradásait összehasonlítva arra jutottak, hogy az origo.hu "túlzottan ellenzéki" Mint közismert, miután az origo.hu cikksorozatot közölt Lázár János titokzatos - és igen drága - külföldi útjairól, menesztették a portál főszerkesztőjét. A Magyar Telekom azóta is cáfolja, hogy Sáling Gergely kirúgása politikai nyomásra történt.

Azonban a jelek szerint Magyar Telekommal szemben ellenkező hatást ért el a kormány a nyomulásával. Az RTL - amely időközben informális csatornákon át megkapta a kormányzati felkérésre írt tanulmányt - házon belül vizsgálatot rendelt el, ám arra jutott, hogy nem igazak a fideszesek vádjai.

A csatorna szerint egyszerűen nem lehet a magyar kormánypárt kedvére tenni. Például: az idézett rezsicsökkentéssel kapcsolatos adáshoz ők nagyon is megszólaltattak volna kormánypárti politikust, azonban egyszerűen képtelenség volt nyilatkozót találni. Ezen túlmenően is megszokott jelenség, hogy a kormánypolitikusokat képtelenség elérni, ha mégis akkor súlyosan felkészületlenek, nem nyilatkoznak, a kormányszóvivői iroda, a minisztériumok nem szolgáltatnak adatokat.

Valamivel jobb volt az RTL kapcsolata a Fidesz kommunikációs csapatával - a jelentés nevén nevezi Kocsis Máté kommunikációs vezetőt. A hvg.hu információi szerint a Fidesz kommunikációs csapatából is gyakran kifejezték a nemtetszésüket a kormányzati kommunikáció tehetetlenkedése miatt.

Az RTL jelentése megállapította: régen, még ellenzékben a Fidesz kifejezetten aktívan együtt működött a médiával, így előszeretettel élt az RTL híradó adta lehetőségekkel. Azonban párt hatalomra kerülésével azonban mindez megváltozott, a kormányon kifejezetten ellenségeségessé váltak a médiával, így az RTL-el szembe is.

A Fidesz 2014-es újraválasztása után nyílt harccá változott az RTL és a kormány viszonya. A hvg.hu információi szerint a frakcióban kifejezetten zokon vették Rogán Antal rejtélyes vagyonosodását firtató híradásokat, de ugyanígy megütközést keltett, hogy a csatorna leadta Kósa Lajos leszereplését, amikor a politikus egy újságírói kérdésre adott válasz helyett kioktatta a riportert, hogy az adjon neki olyan kérdést amire ő valamilye "pozitívat tud válaszolni."

Végül a kormánypárt keresztülvitte az RTL-re a piac többi szereplőjéhez képest aránytalanul nagy, 4,6 milliárd forintos terhet rovó reklámadó bevezetését, amivel bebiztosította az RTL veszteséges működését. Ezt követően az RTL tényleg jóval kritikusabban kezdte kezelni a kormány és a Fidesz sokszor korrupciós vagy problémás ügyeit.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.