Kiakadtak az önkormányzatok: 'A kormány nem tanult a bukásból'

A kormány nem tanult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hároméves tevékenysége eredményeként bekövetkezett bukásából, és továbbra sem támaszkodik az önkormányzatok tapasztalataira, együttműködésére és segítő támogatására - olvasható abban a több önkormányzati szövetség által jegyzett közleményben, amelyben felháborodva írnak az iskolák tervezett államosításáról.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is elfogadhatatlannak tartja az Orbán-kormány elképzelését, miszerint teljesen állami kézbe vennék az iskolákat, ezért azonnali konzultációt kezdeményeznek az oktatásért felelős tárca vezetőjével.

A két szövetség veszélyesnek nevezi az önkormányzatok teljes kiszorítását az oktatási intézmények üzemeltetéséből. Ragaszkodnak hozzá, hogy az önkormányzatok működtessék a tulajdonukban lévő oktatási intézményeket, és hogy ehhez állami támogatást kapjanak.

Az intézmény-fenntartás egységesítését is csak úgy tartják elfogadhatónak, ha az önkormányzatok is lehetnek intézményfenntartók - ha akarnak.

A szövetségek közleményükben figyelmeztették a kormányzatot, hogy ha mégis megtörténik a teljes államosítás, akkor az önkormányzatok elhatárolódnak a működtetésből származó konfliktusok és problémák megoldásától.

A Gémesi György MÖSZ-elnök és Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök által jegyzett közös nyilatkozathoz csatlakozott a Községek és Kistelepülések Országos Önkormányzati Szövetsége is.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte, hogy Palkovics László oktatási államtitkár egyebek mellett azt is kérte, a kormány vizsgálja felül a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modellt, mert az megbukott, jelezve, hogy jelenleg több mint 500 iskolát működtetnek önkormányzatok.

"Tiszta és egyértelmű viszonyokat kell teremteni (...), tárgyalásos alapon" - mondta, úgy foglalva állást, hogy olyan rendszerre van szükség, amelyben az állam a fenntartó és a működtető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.