A kormány nem kér a bevándorló kutyákból

Kilenc „magyar” kutyafajtát részesítene előnyben a kormány a Földművelésügyi Minisztérium (FM) törvénytervezete szerint. A más ebfajtákat tenyésztő szervezeteket egyszerű egyesületté minősítenék vissza.

Kihátrálna a kormány a kutyás szervezetek évek óta tartó harcaiból. Egy új törvénytervezet szerint kizárólag azokat a tenyésztett kutyákat részesítenék előnyben, amelyek „Magyarország természetföldrajzi környezetében” alakultak ki – tudta meg az Index. A portál szerint a Földművelésügyi Minisztérium már hónapok óta tervezi a kivonulás ötletét. A tárca már tavaly év végén beismerte, hogy nem tud rendet tenni a kutyatenyésztők között.

A minisztérium által novemberben közzétett tervezet szerint a hazai ebtenyésztés működése 15 éve nem felel meg a szakmai és jog előírásoknak, és megítélése is folyamatosan romlik. A tenyésztés jelentős része a feketegazdaságban zajlik.

Az illegális állatkereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt, és az ország számára kínos, hogy dobozokban csempészett kölyökkutyákkal árasztják el a nyugat-európai piacokat. A probléma súlyosságát mutatja, hogy míg Csehországban közel tízszer akkora a kutyaklubok tagsága, mint Magyarországon, hazánkban ötször annyi kölyök születik évente. A minisztérium szerint a legnagyobb probléma a szabályozás pontatlansága és a származási okmányok kiadásának joga körül alakult ki. A földművelésügyi tárca ugyanakkor egy részletes, átlátható szabályozás helyett korlátoz.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter februárban azt mondta, hogy a több mint százötven magyarországi kutyafajta indokolatlanul nagy terhelést jelent a tenyésztési hatóság és az államigazgatás számára. Éppen ezért, ezentúl a magyar kutyafajtákat részesítenék előnyben – a kuvaszt, komondort, pulit, pumit, mudit, erdélyi kopót, rövid szőrű magyar vizslát, drótszőrű magyar vizslát és a magyar agárt.

A magyar fajták genetikai felügyeletére feltehetőleg a Szent István Egyetem kapna megbízást, a többi 150 kutyafaj tenyésztését már senki sem felügyelné. A tenyésztő szervezetek egyszerű civil egyesületekké minősülnének vissza, és megszűnne a közokirat jellegű törzskönyvek kiadása.

A tervezettel és a kormány meglátásaival a portál szerint egy baj van: az elmúlt években közölt listákon nemigen szerepelnek a kormány által „magyarnak” tartott kutyák. A TOP 10-es rangsorba a kilenc fajta közül csak a magyar vizsla tudott bekerülni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.