Eltiltotta a TV2-től a kormányt a Kúria

Nem adhatja le többet a "Magyarország jobban teljesít" kampányfilmet a TV2.

A baloldali ellenzék két politikusa, Braun Róbert (MSZP) és Szigetvári Viktor (Együtt-PM) fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, majd a bírósághoz, mert a társadalmi célú hirdetésként sugárzott szpotban használt „Magyarország jobban teljesít" jelmondat azonos (illetve annak vizuális megjelenítése nagyfokú átfedést mutat) a Fidesz és a KDNP politikai hirdetésekben alkalmazott jelmondattal és vizuális megjelenéssel.

Az már csak Fidesz-szlogen – Móricz Simon / Népszabadság

 

A kormány által közpénzből megrendelt, 800 milliós összköltségű „Magyarország jobban teljesít" országos kampány kreatív elemeit (szlogen, megjelenés) a kormány 200 ezer forintért adta oda a Fidesznek.

A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, és megállapította, hogy a TV2 a kormány "Magyarország jobban teljesít" jelmondatú, 50 másodpercnyi, jelölőszervezetet népszerűsítő közzétételével megsértette a választási eljárás rá vonatkozó, politikai reklám közzétételének tilalmáról szóló rendelkezését, és ennek következményeként a választási eljárásnak a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőségre vonatkozó alapelvét.

A Kúria a további jogsértéstől is eltiltotta a szolgáltatót, valamint a végzéstől számított három napon belül a végzés rendelkező részét azonos napszakban, hasonló módon közzé kell tenniük a csatornán. Az Együtt sajtóközleménye szerint az indoklásában a Kúria azt is kimondta, hogy egy tájékoztató anyag esetében nem a megrendelő személye, hanem az anyag tartalma határozza meg azt, hogy politikai reklámról, vagy közérdekű közleményről van-e szó.

A TV2 – közleménye szerint – nem ért egyet a döntéssel, leginkább azért, mert a társadalmi célú reklámokat tartalmi szempontból nem ellenőrzi, erre nincs kötelezettsége. A szóban forgó kampány tartalmáról a TV2-nek nem volt tudomása, de nem is dolga ilyen szempontból a kereskedelmi közlemények vizsgálata. A TV2 a fentieket figyelembe véve azonos módon járt el, csak úgy, mint több más médium, így televíziók (köztük az ATV, Info Radio), amikor befogadta a TCR-t és sugározta. Ezzel együtt a kérelmező a fenti médiaszolgáltatók közül kizárólag a TV2 ellen indított eljárást. A TV2 természetesen tiszteletben tartva a Bíróság határozatát az abban foglaltak szerint fog eljárni – közölte a kereskedelmi csatorna.

Hagyják az egész szlogent

A kabinet tiszteletben tartja a Kúria "eddigieknél szigorúbb" jogértelmezését, és a parlamenti választásig hátralévő időszakban a Kormányzati Információs Központ (KIK) által irányított kormányzati tájékoztató kampányban nem használják a "Magyarország jobban teljesít" szlogent – közölte az információs központ.

Hozzátették, hogy a kabinet és a Kormányzati Információs Központ továbbra is feladatának tartja a lakosság érdemi tájékoztatását, kormányzati információval történő ellátását.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.