A kormány dicshimnuszt zeng a csokról

Az elmúlt egy évben több mint 22 ezer családnak sikerült segíteni a csokkal, ami 43 milliárd forintos támogatást jelent.
– Óriási az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt, az idei első fél évben 61 ezren érdeklődtek a bankoknál, hat hónap alatt 11 900 kérelmet nyújtottak be, ezek összértéke 31,9 milliárd forint – jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Nagytarcsán.

Dömötör Csaba kifejtette: az adatok azt tanúsítják, hogy a magyarok bíznak ebben az otthonteremtési lehetőségben, és élnek is vele. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a csok csak egy eleme az otthonteremtési programnak, a lakáshoz jutást segíti az áfacsökkentés, a háromgyermekeseknek járó 10 millió forintos támogatás és a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozása is.

A program népszerűsége megnyilvánul az építési engedélyek számának növekedésében is - tette hozzá -, a KSH legfrissebb adatai szerint az idei első hat hónapban több építési engedélyt adtak ki, mint tavaly összesen. A legjobban a megyei jogú városokban emelkedik a szám, de a községekben is 72 százalékos a növekedés - mondta, kiemelve ez utóbbi fontosságát, mert a korábbi időszakban a vidéki kistelepüléseken nagyon alacsony volt az építkezések száma.

Az államtitkár felidézte: a kormány azért indította el az otthonteremtési programot, hogy minden család saját lakáshoz vagy házhoz jusson, méghozzá elérhető áron. Hangsúlyozta: a kormány részéről minden szükséges forrás rendelkezésre áll, 2017-ben ez 211 milliárd forintot jelent.

Az otthonteremtési intézkedésekkel kapcsolatos ellenzéki reakciókról szólva rámutatott, hogy a Jobbik a bérlakás-építési programot "erőlteti", pedig a saját lakás és a saját ház a polgári élet egyik nagyon fontos eleme, és az is jól látszik, hogy a magyarok sokkal jobban ragaszkodnak a saját tulajdonú lakáshoz, házhoz, mint más uniós tagországok lakói. Az államtitkár idézte a szocialista Korózs Lajost, aki szerint az otthonteremtési kedvezményrendszer életidegen és mindenféle realitásoktól mentes.

Dömötör Csaba a kijelentésre reagálva úgy fogalmazott, hogy erre éppen 11 900 cáfolat érkezett. Hozzátette: az ellenzéki pártok eltörölnék az otthonteremtési programot, de "amíg ez a kormány hivatalban van, lehet építeni erre a programra".

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy évben több mint 22 ezer családnak sikerült segíteni a csokkal, ami 43 milliárd forintos támogatást jelent. Novák Katalin arra emlékeztetett, hogy 2015. július elsején indult el az otthonteremtési program első fontos eleme, a csok.

Mint mondta, megtapasztalva, hogy "ez valós igényre adott reális válasz", növelték a támogatási összegeket és kibővítették a lehetőségek körét, ez év elejétől megújult formában folytatták a programot. Az államtitkár felidézte: a csoknak köszönhetően akár 10 millió forintos vissza nem térítendő összeget is kaphatnak azok, akik családban élnek, vagy gyermeket vállalnak a közeljövőben, s a program azoknak is segítséget jelent, akik használt ingatlant vásárolnak.

Az államtitkár kiemelte: az érdeklődés egyre növekszik a csok iránt, az új építésű otthont tervezők között tízszeresére nőtt a nagycsaládosok aránya, ami azt is jelzi, hogy sokan terveznek már három vagy annál is több gyermeket.  Az elmúlt egy év adatait ismertetve elmondta: több mint 22 ezer családnak sikerült segíteni a csokkal, ami 43 milliárd forintos támogatást jelent.

Szólt arról is, hogy növekszik az előre vállalt gyermekek aránya, minden harmadik támogatást ilyen család vesz igénybe.
Novák Katalin közölte: a csok és a családi otthonteremtési program minden eleme rendkívül népszerű, és a kormány elkötelezett a folytatása mellett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.