A kormány átrajzolná a Szigetet

Új hasznosítási terv készült a Hajógyári szigetről, mégpedig a kormány felkérésére – írja a hvg.hu. A lap megszerezte a 26 oldalas koncepciót; a dokumentum szerint a sziget teljes, helyenként természetközeli állapotú felszínét átrajzolná.

Mint a hvg.hu írásából kiderül, a tervet a Baráth Etele vezette Magyar Kajak-Kenu Szövetség készíttette el a Város-Teampannon Kft.-vel. A kormányzati felkérés eredetileg csak a korábbi tervekben kaszinóhelyszínként szereplő telek hasznosításáról szólt volna, áma szövetség nem látta értelmét, hogy csak egy részkoncepciót készítsenek, ezért az egész szigetet „újragondolták".

Az előzményekről annyit érdemes felidézni, hogy a kormány nyolc hónappal ezelőtt vásárolta vissza 4 milliárd forintért a sziget déli végén azokat az ingatlanokat, amelyeknek a hasznosítási jogát 2006-ban értékesítette a Gyurcsány-kormány izraeli befektetőknek egy nagy kaszinóközpont felépítése végett (ez lett volna az Álomsziget).

Az állami vásárlással köztulajdonba került a sziget minden négyzetmétere. Az ingatlanvásárlást elrendelő tavaly szeptemberi kormányhatározat (1663/2013.) egy „széleskörű aktív és passzív rekreációt elősegítő – elsődlegesen kulturális és sportcélú –" közösségi tér létrehozásáról rendelkezett. A hasznosítási koncepció kidolgozásával a miniszterelnökséget vezető államtitkárt bízták meg – az ingatlanok megszerzésétől számított három hónapos határidővel. Ebből máig látszólag nem sok valósult meg, ugyanakkor a háttérben mégis történtek előkészületek a sziget átpozicionálására. Az MKKSZ elnöke a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy a kormányzattól tavaly októberben keresték meg, és december végi határidővel kértek tőle egy kész fejlesztési koncepciót.

A JövőSziget fantázianevű elképzelés a rekreáció, turizmus, a minőségi zöldfelület-fejlesztés és funkcióbővítés lehetőségeit bontja ki, elsősorban a 37 hektáros déli területre koncentrálva (de a sziget teljes 108 hektáros területére tartalmaz elképzeléseket). A terv főként múzeumok, éttermek, irodák létesítésével számol, de egy „új kiépítésű sport és rekreációs negyedet" is felvázol, amelyben egy 250 méteres kajak-kenu sprintpálya, az öböl északi végén pedig egy félkörívben kialakított vízi színpad is helyet kapna.

A belső öböl fölé az óbudai bejáró híd folytatásaként épülne egy gyalogoshíd, ami keresztül el lehetne érni a területrész főterét, a „Duna teret". Itt állnának a JövőSziget fedett sportlétesítményei – uszoda, wellness központ, sportegyesületi csarnokok, sportszimulátorok, labdajáték-komplexum, sportakadémiák és egészségközpont –, továbbá rendezvénytér, mini konferenciaközpont, illetve szállodák. A déli szerkezeti egységhez tartozóan a K-híd és a Kis-sziget között megmaradna a jelenlegi nagy befogadóképességű parkoló.

A koncepció készítői szerint a Sziget Fesztiválnak is helyet adó északi rész keveset változna, de a létesítményeket (például a játszótereket) felújítanák, és létesülne egy szabadstrand, valamint az Árpád-hídról egy gépkocsi le- és felhajtó is.

A hvg.hu szerint a tervek további sorsáról az Orbán Viktor vezette Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság dönthet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.