„A kormány a továbbtanulás, a diplomaszerzés ellen van”

Az MSZP szerint azzal, hogy a kormány szűkíti a felsőoktatásba bejutók számát, a leendő középosztályt akarja megtépázni.
Hiller István, az ellenzéki párt oktatási kabinetvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a tények azt mutatják, hogy a kormány a továbbtanulás, a diplomaszerzés ellen van, pedig a középosztály diplomásokból áll. Az elmúlt öt évben messze nagyobb mértékben csökkent az egyetemisták, főiskolások száma, mint ahogy azt a demográfiai helyzet indokolta - mutatott rá, megjegyezve: van demográfiai hullám, de az még nem érte el a felsőoktatást.

Hozzátette: míg a felvételizők száma 2010-ben 140 308, addig 2015-ben 105 646 volt, azaz 25 százalékkal csökkent. Elmondta, 2010-ben 98 246-an, 2015-ben 72 171-en felvételiztek sikerrel, a csökkenés mértéke 27 százalékos. Értékelése szerint ez az adat még világosabban mutatja, hogy a kormány kevesebb diplomást akar.

Ismertetése szerint alapképzésére 2010-ben 64 082, 2015-ben 45 191 diákot vettek fel, ami közel 30 százalékos csökkenést jelent. Nincs még egy ország az Európai Unióban, ahol ilyen mértékű csökkenés történt volna, ahol ilyen mértékben szűkítették volna a tudáshoz való hozzáférést - mondta.

Hiller István felhívta a figyelmet a kormány közoktatási törekvéseire, a gimnáziumi férőhelyek szűkítésére, amely szerinte ugyancsak a diplomát szerzők számának csökkenésével fognak járni.

Az Országgyűlés alelnöke úgy értékelt, a társadalmi mobilitás utolsó valós eszköze a felsőoktatás, ami ilyen értelemben társadalmi "gyorslift". Ma Magyarországon azonban megszűnt a társadalmi mobilitás, az értelmiség újratermeli önmagát - közölte.

Hiller István beszélt arról is, a kormány a következő félévben a felsőoktatási intézményrendszer újbóli - intézményi - átalakítását tervezi. Ezzel összefüggésben kellő időben megtartandó és kellő színvonalú megbeszéléseket sürgetett a színvonal megóvása érdekében, legyen szó "kiemelt budapesti, kimondottan neves egyetem feldarabolásáról", illetve más intézményi átalakításról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.