A kórházi fertőzések fele megelőzhető lenne

Országgyűlési határozati javaslattal szeretné a Demokratikus Koalíció rászorítani a kormányt, hogy hatékonyabban lépjen fel a kórházi fertőzésekkel szemben. 
Egyebek mellett azt kérik, hogy csoportosítsanak át azonnal forrásokat a fertőzöttek megfelelő elkülönítésére, a kellő mennyiségű egyszer használatos eszköz, kézfertőtlenítő beszerzésére, valamint a minimális takarítási feltételekhez szükséges fertőtlenítőszerek megvásárlására.

Az Oláh Lajos ellenzéki képviselő által jegyzett indítvány utal arra, hogy évről évre többen halnak meg az egészségügyi intézményekben szerzett fertőzések miatt. Erről a szakhatóságok is tudnak, a Magyar Kórházszövetség minapi kongresszusán dr. Szilágyi Emese, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi és Kórházhigiénés Főosztályának vezető helyettese arról beszélt, hogy becslések szerint Európa-szerte évente 99 ezer nosocomiális infekciós (NI) eset történik, melynek 50–70 százaléka elkerülhető lenne a jobb higiénés feltételek megteremtésével.

Az esetek egy részét a rosszkor és rosszul alkalmazott antibiotikum a felelős, illetve sok kórházban kézfertőtlenítőből is kevés van.

A Nemzeti Nosocomiális Survillance Rendszer (NNSR) jelentés adatai szerint 2011 és 2014 között folyamatosan emelkedett az ilyen fertőzések száma a hazai kórházakban. Míg öt évvel ezelőtt 2317 esetben jelentettek, a tavaly publikált adatok szerint ezek száma már megközelítette a négyezret. Ebben az időszakban a véráramfertőzések száma is csaknem megduplázódott. A legnagyobb arányban azonban a hasmenést és súlyos vastagbélgyulladást okozó a Clostridium difficile fertőzések aránya nőtt: míg öt évvel ezelőtt 1803 esetet regisztráltak, 2014-ben már hat és félezret. Ez a leggyakoribb kórházi fertőzés csak az elmúlt évben 889 millió forint többletkiadást okozott az ellátóknak. A jelentő kórházak száma évről-évre több. Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint tavaly 228 beteg halála hozható összefüggésbe a hasmenéses fertőzéssel. Pedig ez megfelelő és gyakori kézmosással megelőzhető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.