A költségvetés ötödét fejlesztésre költi Óbuda

A Szovjetunióba elhurcoltak emlékévéhez csatlakozva „Malenkij robot” emlékhelyet alakít ki az óbudai önkormányzat az Árpád híd és a Szent Péter és Pál Főplébánia közötti területen. Ez egyúttal része a Óbudai Promenád újabb szakaszának. Ám ez csupán egy azon fejlesztések közül, amelyeket a III. kerület tervbe vett az idén.

A 25 milliárd forintos főösszeggel elfogadott kerületi költségvetés ötödét ugyanis beruházásokra fordítja a városrész. Holott a kerület állami támogatása – a jó adóerőképesség miatt – 279 millió forinttal csökkent, a szociális feladatokat pedig a teljes egészében az önkormányzatok küszöbére rakta a kormány. Az önkormányzat tavaly 450 milliót forintot kapott erre, amihez 500 millió forintot tett hozzá.

Az idén azonban az áthúzódó 232 millió mellé 673 milliót kell előteremtenie az óbudai önkormányzatnak ahhoz, hogy fenntarthassák a korábban kiépített szociális ellátórendszerüket. Bús Balázs polgármester ugyanakkor mai költségvetési tájékoztatóján kiemelte, hogy a települések felelőssége a szubszidiaritás elve alapján csak addig terjed, amíg ez nem feszíti szét pénzügyi kereteit. A korábban megszokott segélyek – beiskolázási, karácsonyi –, illetve támogatások – szociális gyermek és felnőttétkeztetés, továbbtanulási és a rászoruló gyermekek táboroztatása – mellett az új szociális rendszer szerint lesz lakhatási, gyógyszer-, hátralékkezelési és jövedelempótló támogatás, valamint betegápolási díj és rendkívüli települési támogatás.

Az önkormányzat emellett úgy döntött, hogy a pályázatra kijelölt lakások felét fiataloknak kell biztosítani. A családalapítást támogatnák azzal is, hogy csökkentették a bölcsődék térítési díjait, az óvodákban külön keretből vesznek például gyümölcsöt, a Máltai Szeretetszolgálattal közös szociális boltot nyitnak és továbbra is biztosítják a rászoruló gyerekek szünidei étkeztetését.

Az önkormányzat – bár erre a törvény felhatalmazást ad – nem vet ki új adót, sőt bizonyos esetekben csökkenti is a már meglévőt.

Nem láttunk lehetőséget a kerületben élők további terhelésére, így inkább a források belső átcsoportosításával próbáltunk megoldást találni az új helyzetre – teszi hozzá Bús Balázs.

A kerület ugyanakkor fontosnak tartja a kulturális elkötelezettséget és a fejlesztések folytatását is, éppen ezért az idén összesen egymilliárd forintot fordítanak erre a célra. A Flórián mozi egykori épületében a Danubia Zenekar kapott próba- és koncerttermet, míg Kaszádűlőn újabb könyvmegállót alakítanak ki.

A költségvetés ötödét kitevő fejlesztések közül kiemelkedik a Békásmegyerre tervezett közösségi kert, a Dózsa György út - Ürömi út kereszteződésébe tervezett jelzőlámpás kereszteződés, az Akácfa utcai játszótér, ezenfelül folytatódnak a köztéri fittneszpark építések, lesz kutyafuttató és, gyalogátkelők és több tucat új parkolóhely is. Egyelőre nincs forrás a Heltai Jenő téri új piac megvalósítására, de a kiviteli terveket mindenképpen elkészítik még az idén.  

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.