A Klik egy hároméves tartozási vitában is meglátja a pozitívumot

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem tagadja, hogy több mint 3 éve nem fizeti ki az III. kerületi önkormányzatnak azt 34 millió forintot, amit a pedagógiai szolgálat óbudai épületére költöttek.

A Népszabadság Online írta meg, hogy a Klik – bár 38 milliárdos állami keretet kapott a felhalmozódott adósságai kifizetésére – az önkormányzat sorozatos jelzései ellenére sem rendezte az ingatlan fenntartási költségeit.

A III. kerületi szerint az ügy nem bonyolult. A szakszolgálat Vihar utcai épületét több mint másfél évig, egészen 2015 júliusáig rendben tartották, annak ellenére, hogy a Klik 2013. januári létrejötte után nem lettek volna kötelesek ezt megtenni. Az önkormányzat az elmúlt 3 évben levélben és személyesen is folyamatosan kereste a Klik elnökét, valamint a köznevelésért felelős állami vezetőt. A Kliknél elismerték ugyan a tartozást, de mégsem rendezték a számlát.

A Klik cikkünk megjelenése után küldött válasza szerint a jogszabályi környezet, a működtetés-fenntartás feladatainak megosztása, illetve a III. kerület Vihar utcai ingatlan részben műemléki oltalmi státusza tették vitatottá az ingatlan vagyongazdálkodási jogosultságát.

Az intézményfenntartó azt írta, hogy az önkormányzat azonnal jelezte, hogy a vonatkozó jogszabály miatt nem tartozik működtetési kötelezettséggel, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma el is ismert. "A kérdéses tartozás megoldása jelenleg is folyamatban van."

Az oktatásirányítás által szorgalmazott fenntartás-működtetés egy kézben történő összevonása éppen az ilyen és hasonló esetek elkerülése miatt volt szükségszerű

– írta a Klik. A központ tehát biztos benne, hogy a teljes államosítással a jövőben jogi viták nem lesznek az épületfenntartásból. Hogy felújítások lesznek-e, arra nem tértek ki.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.