A kamupártokat is ellenőrzi az ÁSZ

Az április 6-i országgyűlési választáson indult és központi költségvetési támogatásban részesült valamennyi jelölőszervezet elszámolását ellenőrzi az Állami Számvevőszék - közölte a szervezet kedden.
Az ÁSZ közleményében emlékeztetett: a szervezet hivatalból ellenőrzi a választáson mandátumhoz jutott jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásait. Ez az ellenőrzés folyamatban van, az ÁSZ június elején kiértesítette a 106 országgyűlési képviselethez jutott jelöltet és 9 jelölő szervezetet, valamint megkezdte az ellenőrzést a Magyar Államkincstárnál.
    
Az ÁSZ-nak - ugyancsak törvényi előírás alapján - ellenőriznie kell az országgyűlési képviselethez nem jutott jelöltek vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit más jelölt vagy jelölőszervezet kérelmére.
   
Az ellenőrzés iránti kérelmet a törvényben meghatározottak szerint az április 6-i választást követő három hónapon belül, július 6-áig lehetett benyújtani bizonyítási indítvány csatolásával.
   
Az ÁSZ az összes beérkező kérelmet és megkeresést értékelte és elemezte. Ezt követően az ÁSZ főtitkára a mandátumot nem szerzett, de a választáson pártlistát állító és így állami támogatásban részesült 14 jelölőszervezet mindegyikénél kezdeményezte az ellenőrzés előkészítését, majd azt követően annak lefolytatását - közölte a szervezet.
   
Az ÁSZ minden esetben utólagos pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzést végez, amelyet az ellenőrzöttek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira (például szerződések, megállapodások, bankszámlakivonatok, adományozók befizetését igazoló postai utalványok, számlák, kiadások és költségek elszámolási dokumentumai), egyéb közzétett adataira, valamint a sajtótermékek által megküldött, az ÁSZ honlapján közzétett adatokra alapoz.
   
Az ellenőrzéseket a törvényi előírás értelmében az ÁSZ a választást követő egy éven belül végzi el, így azok eredményéről a jelentések nyilvánosságra hozatalakor állnak majd rendelkezésre részletes információk.
   
Az ÁSZ minden esetben a hatályos törvényi előírások szerint jár el és törvénysértés gyanúja esetén jelzéssel él az adott ügyben eljárási jogkörrel rendelkező hatóságok felé - szögezték le.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.