A kalocsai érsek nekiment az utazási irodáknak

Kiosztotta az utazási irodákat Bábel Balázs kalocsai érsek, mert nem szerveznek elég látogatót a főszékesegyházba. A templomot hetedik éve újítják fel, rengeteg pénzt ráköltöttek. A városban pletykák terjednek, miért tart ilyen sokáig a munka.

Sajtótájékoztatót hívott össze Bábel Balázs kalocsai érsek, hogy eloszlassa a főszékesegyház felújításával kapcsolatban városszerte terjedő pletykákat, és tisztázza a félreértéseket - tudósít a Kalohírek.hu portál. Mindjárt az elején leszögezte: a templom idén is csak a június 25-i papszentelésre, és a vasárnapi misék idejére nyílik meg, a turisták nem látogathatják.

A felújítás 2011-ben kezdődött, mintegy másfél milliárd forintot költöttek el eddig. Az átadás határideje egyre későbbre tolódik, részben mert kiderült, hogy az épület rosszabb állapotban van, mint gondolták, részben, mert feltártak egy eddig elérhetetlen részt az altemplomban. Régészeti szenzáció volt, hogy eközben megtalálták Asztrik érsek csontjait - ő hozta a koronát Szent Istvánnak.

A kalocsai érsek a tájékoztatón kiosztotta az utazási irodákat, amiért évről évre kevesebb látogatót szerveznek a templomba. Igaz, hogy a belső térbe nem is lehet bemenni, ám a könyvtár és a kincstár látogatható, a Zárdatemplomban pedig rendszeresen tartanak orgonakoncerteket.

"A kalocsai idegenforgalom gyakorlatilag cserben hagyott bennünket" - fogalmazott az érsek. Nevek említése nélkül három iroda elmúlt négy évi adatait hozta példának. E szerint az egyik iroda közreműködésével 2012-ben 2330 főt, 2013-ban 1546 főt, 2014-ben 380 főt, 2015-ben 9 főt fogadtak a könyvtárban. Egy másik iroda ugyanebben a négy évben 2190, 1770, 1084, majd 1239 főt hozott. A harmadik iroda statisztikája 586, 3685, 874, és 71 fő ugyanerre az időszakra.

Vörös Márta főépítész, aki a felújítást irányítja, arra panaszkodott, hogy munkájukat meg nem értés és félremagyarázás kíséri. Például azért késik a munka, mert a harangszékekhez és a padok gerendázatához szükséges alapanyagokat hónapok óta kutatják országhatárainkon kívül is, de sem tölgyfát, sem vörösfenyőt nem tudnak vásárolni, hiába lenne meg hozzá a szükséges anyagi forrás.

Konkrétumot nem említettek, de a Kalohírek.hu egy másik cikkéhez írott kommentből képet alkothatunk a felújítást kísérő véleményekről. "Itt egy megalomániás pénzszórásról van szó. (...) Mindent kidobni, mindenből újat csinálni, ehhez ért az építész. Megőrizni a múltat, azt már nem, arra nincs szükség. Az idei év kiállítása az Érsekség könyvtárában az egyház szociális és karitász tevékenységéről szól. Hát nincs példamutatás, hogy a pénzt arra is lehetett volna fordítani, vagy egy részét legalább. Legyetek jók ha tudtok!"

A grandiózus felújítást érthetően nagy érdeklődés övezi. Bábel Balázs és Vörös Márta felhívta a figyelmet, hogy az építkezésről csupán engedéllyel szabad drónfelvételeket készíteni, különösen akkor, ha a készített képeket vagy videókat kereskedelmi célra tovább kívánják értékesíteni.

 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.