Biológiai gyógyszerek: a jövő elkezdődött és rizikós

Még csak ízlelgeti az egészségügy a biológiai gyógyszerekkel elérhető jobb eredményeket, de máris látszik, hogy a személyre szabott gyógyítás új korlátokra és kockázatokra irányítja rá a figyelmet – derült ki a Medical Tribune orvosi szaklap kiadó által szervezett háttérbeszélgetésen. 

A biológiai gyógyszerek genetikailag módosított élő szervezetek (állati, emberi sejtek) által előállított készítmények. Ilyen, régen ismert és használt szer például az inzulin, vagy egyes vakcinák, véralvadási faktorok, a növekedési hormon, a vörösvértest-képződést segítő hormon, illetve a daganatellenes vagy autoimmun betegségekben használatos készítmények.

A biológiai szerekkel a hagyományos terápiáknál jobb eredményeket lehet elérni, kevesebb mellékhatást okozhatnak, mert nem a tünetekre hatnak, célzottan avatkoznak be a beteg sejtek működésébe. ( Az onkológiában a hagyományos terápiák az esetek 25-75 százalékára hatnak és a mellékhatások is jelentősek, a biológiai terápia személyre szabott, pontos diagnózisra, a sejt hibás funkciójának javítására épül.)

Miután a biológiai szereket élő organizmusok közreműködésével gyártják, ezek a gyógyszerek érzékenyek minden külső körülményre, így egy-egy gyártási tétel szinte megismételhetetlen. Azaz ha két gyár elvben ugyanazt gyártaná, akkor sem tudna két egyforma, azonos készítményt előállítani. Így egy-egy eredeti molekuláris elegy szabadalmi idejének lejárta után, hiába próbálnak ugyanolyat,  eredeti helyettesítőt nem tudnak készíteni. Az új (biohasonló) termék gyártójának az eredeti biológiai gyógyszerrel történő összehasonlító vizsgálatok sokaságát kell elvégezni, hogy bizonyíthassa: a készítmény hatásos és biztonságos.

A háttérbeszélgetésen Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem vezető onkológusa, docense hangsúlyozta: a biohasonló készítmények az eredeti gyógyszerrel összehasonlítva nem azonosak, csak hasonlóak. Ezért egymással nem is helyettesíthetők a gyógyszertárban, úgy, mint ahogyan a kémiai úton előállított originális illetve generikus orvosságok körében megengedett. A biohasonló és az eredeti cserélgetése ugyancsak kerülendő ugyanazon betegnél, mert ez nem várt és káros immunreakciót idézhet elő. Hozzátette: a terápia megkezdése előtt alapos kivizsgáláson kell átesniük az érintett betegeknek, mivel az immunrendszer gyengülésével, bizonyos lappangó fertőzések aktiválódhatnak. Mint mondta: a biológiai terápiákban a betegek felvilágosítására nagyon oda kell figyelni. Föl kell készíteni őket arra, hogy a mellékhatásokra hogyan figyeljenek, mikor kell, és melyeknél nem kell aggódni. A szakember szerint a biológiai terápia könnyebben viselhető a beteg számára, mint a kemoterápia. Vannak olyan mellékhatások, amelyek az utóbbinál nem, de a biológiai terápia után visszafordíthatók. 

A hazai gyógyszerkínálatban mintegy 900 hatóanyag van, melyből mindössze 51 a biológiai terápia. Ám az ilyen készítményekre jutó finanszírozás már nem jelentéktelen. A csaknem 300 milliárdos gyógyszerkasszából az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csak a receptre kiváltható biológiai készítmények támogatására mintegy 50 milliárdot költ, és ebben nincs benne a csak kórházban forgalmazott biológiai szerek ára. A finanszírozó ezért arra törekszik, hogy olcsóbban szerezze be ezeket a szereket is. Ennek érdekében az OEP 2011-től a patikában hozzáférhető biotechnológiai orvosságok körében is úgynevezett vaklicittel próbálja lenyomni a biológia szerek árát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.