A Jóisten meg Orbán Viktor

A Népszabadság leggazdagabb magyar üzletembereket összegyűjtő TOP 150-es idei listáján igazán pompásan teljesített Mészáros Lőrinc. A felcsúti vállalkozó becsült vagyona erre az évre már 8,4 milliárd forintra hízott, azt követően, hogy a pénzügyi mérlegen tavaly még „csupán” 6,9 milliárd forint állt. Utóbbi számokból kiderül, hogy az Orbán Viktorral szoros kapcsolatot ápoló Mészáros mára a hazai nagyvállalkozói kör szűk elitjébe küzdötte fel magát.

Korábbi szavai szerint a miniszterelnökkel ápolt viszony nem a legfontosabb elem abban, hogy cégeinek sorsa 2010 óta látványosan jobbra fordult. Úgy véli, az, hogy a napos oldalra került, a jóistennek, a szerencsének és csak harmadsorban Orbán Viktornak köszönhető.

A kormányfő Mészáros mangalicatelepének avatásán
A kormányfő Mészáros mangalicatelepének avatásán
Koszticsák Szilárd / MTI

A mérlegadatok könyörtelenül „közlik”, hogy a közbeszerzési eljárások egyik nyertesének tartott építőipari vállalkozása – amelyben feleségével tulajdonosok –, a Mészáros és Mészáros (M & M) Kft. 2010-ben összesen 900 millió forint árbevételt hozott össze, míg 2013-ban csak a kifizetett osztaléka bőven meghaladta ezt, hiszen 1,266 milliárd forintot utaltak át a tulajdonosoknak Mészárosnak és feleségének. Az árbevétel pedig úgy emelkedett, mint vízben a buborék, s az elmúlt évre az már megközelítette a 10 milliárd forintot, vagyis minden évben több mint megduplázták a forgalmat. Ezt a fejlődést a válság sötét éveiben alighanem a világ bármelyik pontján élő cégtulajdonos megirigyelte volna.

A fáma szerint a helyi középvállalkozó úgy került – a jóisten és a szerencse mellett – Orbán Viktor figyelmének középpontjába, hogy korábban támogatta a helyi labdarúgócsapatot, majd később azt meg is vásárolta. A Puskás Futball Club Kft.-nél a cégbírósági adatok szerint egy időben ügyvezetőként is tevékenykedett. A két említett társaság mellett Mészáros portfóliójában akad még bőven vállalkozás.

A birodalom tagjaként tartják még számon a csoport ékkövéhez, a M & M-hez hasonlóan építőiparban érdekelt R-Kord Kft.-t. is, amely tavaly „mindössze” 822,8 millió forint forgalmat hozott össze, ám osztalékot ez sem fizetett. A mezőgazdasági profilú cégként fellelhető érdekkörében az Aranykorona Zrt. és a Búzakalász 66 Kft. Előbbi tavaly 1,16 milliárd, míg utóbbi 2,14 milliárd forint árbevételt hozott össze, de osztalékot egyik sem fizetett.

A Búzakalász legalább mintegy 10 milliós adózott eredményt produkált, ám az Aranykorona 482 millió veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Az agráripari társaságok működtetésére az szolgálhat magyarázatul, hogy van mit megművelni. Mészáros és neje ugyanis szinte tarolt az állami földpályázatokon. A 2012-ben Fejér megyében kiosztott földek nagyjából negyedét vitte el a Mészáros család.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.