„A jogi banditizmus tényleges maffiatempóvá lényegült át”

Ha olyan marginális kérdésben, mint az üzletek vasárnapi zárva tartása, a hatalom a maffia eszköztárába tartozó módszerekkel próbálja akaratát érvényesíteni, mire lenne képes, ha a fennmaradásáért kellene küzdenie egy igazi választási szituációban? – teszi fel a kérdést az Új Magyar Köztársaság Egyesület.
Megdöbbenve értesültek arról, hogy kedd délelőtt – egyelőre ismeretlen – „bőrfejű verőlegények lehetetlenítették el" a Nemzeti Választási Iroda épületébe való bejutást, hogy az üzletek vasárnapi zárva tartása elleni, egyik ellenzéki párt által kezdeményezett népszavazási kérdés benyújtható legyen – tudatja az Új Magyar Köztársaság Egyesület.

Ennek kapcsán a Lattmann Tamás, Kozák Márton és Vajda Zoltán ügyvivő által jegyzett közleményben emlékeztetnek arra, hogy amikor egyesületük a tavalyi év során számos, „rendszerbontónak" nevezett népszavazási kérdést nyújtott be, akkor a beadványok sokasága miatt magyarázkodásra kényszerültek. A válaszuk az volt, hogy nehezen tudnak megbízni a kormánytöbbség által egyoldalúan átalakított intézményrendszerben és a minden garanciájától megfosztott jogállamiságban.

„Sajnos, aggályaink megalapozottnak bizonyultak, mert végső soron a Kúria nyílt jogszabálysértéssel, ismeretlen személy kezdeményezésére vette el azt, a még a Nemzeti Választási Bizottság által is elfogadott népszavazási kérdésünket, ami a politikusok vagyonnyilvánosságát biztosította volna" – állítják.

Jelzik, hogy az egyesület a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban is adott be érvényes és jól időzített népszavazási kérdést, „ám ezt már a Nemzeti Választási Bizottság a saját gyakorlatának nevetséges megsértésével, a Kúria pedig jogi banditizmusként értékelhető jogszabálysértéssel utasította el". A kérdés – amely így szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény ne korlátozza a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzlet nyitvatartási idejét?" – jelenleg az Alkotmánybíróság előtt fekszik, és a döntést idén őszre várják.

Ezzel együtt nem próbálkoztak ismét a vasárnapi zárva tartás ügyében, mert úgy vélik, hogy „a jogállam beomlott, a hatalom abszurd eszközökkel akarja megakadályozni az olyan népszavazásokat, amelyektől megalapozottan tart". Az egyesület viszont nem fog lökdösődni – fogalmaznak –, és ráhagyják azt az ellenzéki politikai pártokra.

A mai események viszont szerintük „arra mutattak rá, hogy „az eddigi jogi banditizmus tényleges maffiatempóvá lényegült át". Döbbenetesnek tartják, hogy a hatalom egy marginális, a kormányzás alapjait nem érintő ügyben – mint a vasárnapi zárva tartás – a jogállamisággal nem összeegyeztethető, már a maffia eszköztárába tartozó módszerekkel próbálja akaratát a választópolgárok többségének akaratával szemben érvényesíteni.

Aggasztó belegondolni, hogy – írják közleményükben – ha a hatalom „ilyen pitiáner ügyben is verőlegényeket alkalmaz, akkor mire lehet képes, ha a fennmaradásáért kell küzdenie egy igazi választási szituációban". Ugyanakkor szimbolikus jelentőségűnek tartják, hogy a keddi események éppen a választások tisztaságát felügyelő intézménynél történtek meg.

A kialakult helyzetben az egyesület támogatja a más szervezetek által ismeretlen tettesek ellen az ügyben, a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt tett feljelentéseket. Felszólítják emellett a Nemzeti Választási Irodát és a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy teljesítsék a törvénybe foglalt, a népszavazási eljárás tisztaságának megóvásával kapcsolatos feladataikat.

Ennek megfelelően állapítsák meg – szólítják fel az illetékes szerveket –, hogy „a bűncselekmény elkövetésével benyújtott kérdés érvényesen nem vizsgálható". Kérik azt is, hogy a másik kérdésről – amelynek időben történő átadását jogsértő módon akadályozták meg – érdemben tárgyaljanak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.