A jogászok megvédik az M7-es világítást, oszt jónapot

A kormányszóvivő közlése szerint gondoskodnak arról, hogy legyen közvilágítás az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszán.
Kovács Zoltán egy más témában tartott szerdai kormányszóvivői tájékoztatón kérdésekre válaszolva beszélt arról, hogy jogászoknak kell megvizsgálni a budaörsi polgármester tervezett intézkedését, amely szerint Budaörs önkormányzata nem fizeti tovább az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszának közvilágítását.

Wittinghoff Tamás kedden közölte azt, hogy az érintett szakaszra bevezetett útdíj egyoldalúan megváltoztatta a közlekedési feltételeket, ezért a város február 28-i hatállyal felmondja a 2002-ben kötött autópálya-világítási szerződést.

Kovács Zoltán szerdán azt mondta, egy-egy ilyen szerződéses kérdés rendezése túlmutat azon, hogy a polgármester csak úgy egyoldalúan felmondjon ilyen típusú megegyezéseket. A jogászok dolga eldönteni, hogy ehhez van-e joga, és hogy milyen keretek között lehet ezt orvosolni - tette hozzá a szóvivő.

Közölte: "gondoskodni fogunk arról, hogy ne boruljon sötétségbe ez az útszakasz".

A kormányszóvivő a január elsejétől díjköteles útszakaszok rendszerével összefüggésben beszélt arról is, hogy eddig körülbelül kétszázezren vettek már megyei e-matricát, és hogy a rendszert folyamatosan figyelik. Január 31-ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium összegyűjti a tapasztalatokat, és ezt követően, ha szükséges, módosítanak az intézkedésen - ismertette.

Kovács Zoltán annak kapcsán, hogy az M86-os gyorsforgalmi út fizetőssé tételének visszavonása érdekében Vas megyében a tervek szerint csütörtökön civil kezdeményezésre blokád alá vonják az útszakaszt, azt mondta: a kormányzat korábban sem és a jövőben sem foglalkozik ultimátumokkal. Ezekkel a kérdésekkel párbeszéd révén tudnak foglalkozni - jegyezte meg.

A kormányszóvivő a vasárnapi nyitva tartást szabályozó kereskedelmi törvény kapcsán, a vasárnapi házhoz szállítás tiltására vonatkozó kérdésre válaszolva leszögezte: "önmagában és eredetileg is a döntéshozói szándékot tükrözi, hogy ilyen tevékenységet sem lehet folytatni".

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint bár az ügyfelek online megrendelhetik a számukra szükséges termékeket, azok kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg.

Az alkoholforgalmazók jövedéki biztosítékáról Kovács Zoltán azt mondta, hogy kodifikációs, döntés-előkészítői hiba történt.

A Miniszterelnökség olyan javaslattal élt, hogy maradjon a rendszer abban a formában, ahogy 2014-ben volt, és egy gondos szakmai előkészítés után térjenek vissza a kérdésre. Tekintettel arra, hogy áprilistól vezették be volna a rendszert, a parlament pedig a tervek szerint február közepén összeül, sürgősséggel ezt a módosítást meg lehet tenni - mondta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.