„A jogállam az elsöprő erejű nemzetpolitikai kérdés”

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) főpolgármester-jelöltje szerint ma Magyarországon a legfontosabb feladat a jogállam és a demokrácia helyreállítása.

Bokros a Budai Liberális Klub Alapítvány hétfő esti rendezvényén kijelentette: „Kiszélesedett a demokratikus ellenzék koalíciója, mert megszületett az a nagyon fontos felismerés, hogy ma Magyarországon a mindent megelőző feladat a jogállam és a demokrácia helyreállítása". Ez olyan elsöprő erejű nemzetpolitikai kérdés, amely felülír minden szakpolitikai vélemény-, érték- és programkülönbséget - mondta.

Bokros beszélt arról is, hogy változatlanul a jobbközép, konzervatív, szabadságelvű, európai ihletésű és nemzeti elkötelezettségű MoMa jelöltje, akit Falus Ferenc hétfői visszalépése után a baloldalon az Együtt és a DK támogat, a PM és a Liberálisok viszont nem, az MSZP-t pedig megosztja az ügy.

Bokros a rendezvényen úgy fogalmazott: "Falus Ferenc rendkívül tisztességes, kulturált, tartalmas és emelkedett kampányt folytatott. Ez például szolgál mindenki számára, hogy hogyan kell a demokratikus politikai kultúrát Magyarországon visszaépíteni". Bokros beszéde után egy tévészerepelés miatt távozott, így nem találkozott a rendezvényre később érkező Horváth Csabával. Az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltje, II. kerületi polgármesterjelölt arról beszélt, hogy tudomásul veszik az Együtt és a DK közös döntését, és Falus Ferenc bejelentését, hogy Bokros Lajos javára visszalépett. „A választóinkra bízzunk ennek a döntésnek az elbírálását" - jelentette ki. Bokros egy jobboldali konzervatív, demokrata politikus. A demokratikus jelzőnél van közös pontunk, de „a jobboldalinál nyílván nincs, ezért ugyanúgy, ugyanolyan lelkesedéssel, vehemenciával nem tudjuk támogatni mint ahogy Falus Ferencet támogattuk" - mondta Horváth. Közölte, a párt ülése még nem ért véget, amikor onnan távozott, a közösségi álláspontot akkor akarja képviselni, amikor az már hivatalossá válik.

Falus a baloldali volt főpolgármester-jelöltjeként azt mondta, hogy a jelöltség elvállalásának alapvető ideája nem a fővároshoz, hanem a demokratikus változáshoz kötődik. Hozzátette: a demokratikus ellenzék összefogásáért az utóbbi években nagyon sokat tett a színfalak mögött. Szerinte ez volt a háttere annak, hogy a baloldali pártok úgy érezték, megbízhatnak benne, és támogatták jelöltségét. Közölte, a kompenzációs listát előíró választási rend kényszerítette ki, hogy ne az őt támogató három párt jelöltjeként kerüljön fel a listára. Falus azt mondta, szerinte van lehetőség arra, hogy a fővárosban változást lehessen elérni.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.