A Jobbik Vajnára és Habonyra gondol

A Jobbik szerint a fideszes képviselők nem merik aláírni azt a dokumentumot, amelyben arról nyilatkoznának, hogy van-e offshore-cégük.
Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: hiába ígérte meg Orbán Viktor 2010-ben, hogy lejárt Magyarországon az offshore-lovagok kora, azóta sem változott semmi, a Fidesz-frakció hiteltelen ebben a kérdésben.

Ha a Fidesz valóban ki akarja űzni az offshore-lovagokat, akkor segítségképp felhívják a figyelmet néhány vizsgálandó személyre, illetve cégre - mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette: többek között az Andy Vajnához köthető Las Vegas Casino Kft. luxemburgi hátterére, a letelepedési kötvényt árusító offshore cégekre, valamint Habony Árpádra gondolnak.

Ugyancsak vizsgálandónak mondta a letelepedési államkötvényt árusító, az elmúlt években mintegy százmilliárd forint hasznot zsebre tevő offshore cégeket, továbbá azokat az "átláthatatlan tulajdonosi hátterű" cégeket, amelyek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől fél év alatt harmincmilliárd forintnyi európai uniós pályázati pénzeket kaptak a Jobbik szerint törvénytelenül.

Az ellenzéki képviselő azt is felvetette: Habony Árpád vagyonvizsgálata ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vajon ugyanúgy járt-e el, mint minden más magyar állampolgárnál. Hozzátette: ha valaki azt állítja egy vagyonosodási vizsgálat során, hogy kölcsönt kapott, az adóhatóság a kölcsönadót is megvizsgálja, az adózott jövedelméből adott-e. Kérdés, hogy Habony Árpád esetében így történt-e - tette hozzá.

Ugyancsak kérdésként vetette fel: vizsgálja-e az adóhatóság, hogy Habony Árpád visszafizette-e ezt az összesen mintegy 33 millió forintot, és ha igen, akkor miből? Ehhez Szilágyi György szerint hozzáadódik a 2015-ben alapított, "a fideszes médiaösszefogására szolgáló" Modern Média Group nevű cég alaptőkéjének ötven százaléka, 70 millió forint. Ha Habony Árpád nem fizette vissza a kölcsönt, az adóhatóság eljár-e vele szemben, vizsgálja-e, hogy a vissza nem fizetett kölcsön mint jövedelem után adózott-e? - tette fel a kérdést.

Szilágyi György úgy fogalmazott, hogy vizsgálni kell ezeket a súlyos kérdéseket, de a Jobbiknak kétségei vannak afelől, hogy "egy párt által vezetett adóhatóság" mennyire fog részrehajlás nélkül dolgozni az ügyben.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.