A Jobbik szerint a Fidesznek esze ágában sincs kompromisszumot kötni

Nem fog asszisztálni Orbán Viktor rendeleti kormányzásához a Jobbik – szögezte le a párt szóvivője. Álláspontja szerint a Fidesz az alaptörvény módosítása kapcsán nem is törekszik kompromisszumra.
A Fidesz nem törekszik kompromisszumra a kormánynak „túlhatalmat biztosítani szándékozó" alaptörvény-módosító indítvány esetében – reagált Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottság tagja Tuzson Bence péntek esti, az M1 aktuális csatornán adott nyilatkozatára szombaton.

Tuzson Bence azt mondta: a kormány valószínűleg nem változtat az alaptörvény módosítását célzó javaslatán, annak ellenére, hogy azt az összes ellenzéki párt bírálja. Nagyon messze vannak egymástól az álláspontok, ezért várhatóan nem egyeztetnek tovább az ellenzékkel, hanem benyújtják a javaslatot, amelynek megtárgyalására a parlament a megfelelő vitafórum - tette hozzá.

A Jobbik szóvivőjének az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az előterjesztésről egyetlen, ötpártinak meghirdetett megbeszélést tartottak, és csak pár órával a találkozó előtt bocsátották rendelkezésre a munkaanyagot, amelyről korábban az ellenzéki párt közölte, hogy abban a formájában elfogadhatatlannak tartja.

Tuzson Bence nyilatkozatával a Fidesz végérvényesen lelepleződött, mert valójában eszük ágában nincs kompromisszumra törekedni, és egy pillanatra sem gondolták komolyan, hogy konszenzusos javaslatot terjesszenek a parlament elé – fogalmazott Mirkóczki Ádám.

Szerinte a Fidesz félrevezette a közvéleményt, egyúttal bebizonyította, a valódi célja az, hogy az Országgyűlés elvesse a kétharmados többséget igénylő alaptörvény-módosítást. Továbbra is terrorizmussal riogathatnak, mert „a szakmai javaslatokkal élő, konstruktív Jobbik, amely a józan, felelős álláspontot képviseli a baloldal terrorveszélyt bagatellizáló, felelőtlen hozzáállása és a Fidesz félelmekre alapozott hatalmi túlterjeszkedése között, nem fog asszisztálni Orbán Viktor rendeleti kormányzásához" – áll a Jobbik szóvivőjének közleményében.

Egy hét alatt a Fidesz több egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett: Gulyás Gergely alelnök és Halász János frakciószóvivő késznek mutatkozott a tárgyalásokra, míg Németh Szilárd alelnök és most Tuzson Bence kommunikációs államtitkár mereven elzárkózott – írta az ellenzéki politikus.

A kormány január közepén alkotmánymódosítást javasolt, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet. Ha a parlament elfogadja a kétharmados többséget igénylő módosítást, a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethet, és akkor a kabinet számos rendkívüli intézkedést hozhat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.