A Hunvald-per a Kúria asztalán

Ma kezdődik Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, erzsébetvárosi polgármester, Gál György volt szabad demokrata erzsébetvárosi önkormányzati politikus és négy társának milliárdos nagyságrendű korrupciós ügyek vádjával indult büntetőügyében a harmadfokú eljárás a Kúrián, döntés július elején várható.
A vádlottak a több mint fél évtizede tartó eljárásban javarészt tagadták bűnösségüket. Az ügyészséggel kapcsolatban a védelem politikai elvárások miatt indult koncepciós eljárásról beszélt, de érveltek azzal is, hogy ami történt, legfeljebb erkölcsileg kifogásolható, a vádlottak csak azt tették, ami az önkormányzati szférában országszerte szokásos, ugyanígy járnak el a másik politikai oldalhoz tartozók is.

A nyomozás még a Gyurcsány-kormány időszakában kezdődött, 2008 őszén tartóztatták le Gált, 2009 februárjában pedig Hunvaldot.
A vádirat három nagyobb ügycsoportban rögzíti az erzsébetvárosi önkormányzatnál Hunvald hivatali idejében, 2003 és 2009 között történt bűncslekményeket. Van köztük sok száz milliós ingatlanpanama, fiktív tanácsadói szerződések alapján több tízmilliós kárt okozó visszaélés csakúgy, mint néhány milliós vagy néhány százezer forintos hivatali mobiltelefon-használat, vagy önkormányzati bérlakás-kiutalás.

A Fővárosi Törvényszék 2012 februárjában első fokon Gált nyolc és fél év, Hunvaldot másfél év szabadságvesztésre ítélte. Addigra már mindketten több évet töltöttek előzetes letartóztatásban. Több vádlott felfüggesztett szabadságvesztést kapott, köztük Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő hivatali visszaélés miatt fél év, két évre felfüggesztettet.

A törvényszék Gált a kenőpénz összegének megfelelően 366 millió forintos vagyonelkobzásra és az önkormányzat sok száz milliós polgári jogi igényéből több mint 230 millió megfizetésére, Hunvaldot pedig mintegy 21 millió forint megfizetésére kötelezte.
A fellebbezések folytán a Szegedi Ítélőtáblára került ügyben másodfokon nem változtattak Hunvald és Gál büntetésén, ám a bűnösség tekintetében több részcselekménynél az első foktól eltérő álláspontra helyezkedtek, így a másodfokú döntés fellebbezések miatt nem emelkedhetett jogerőre, hat vádlott ügyében harmadfokon a Kúrián folytatódik ma a per. Döntés július elején várható.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.