A honvédelem tagadja, hogy megzavarták volna a légiközlekedést

Az Index az osztrák Kurier cikkére hivatkozva azt írta: egy magyarországi NATO-gyakorlat zavarhatta meg az osztrák, a szlovák és a cseh légiirányító rendszert. A honvédelmi tárca szerint ez nem igaz.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közlése szerint nem a Magyar Honvédség NEWFIP 2014-es gyakorlata zavarta a polgári légiközlekedési frekvenciákat a napokban Közép-Európában. A minisztérium ezt arra reagálva közölte vasárnap az MTI-vel, hogy az Index az osztrák Kurier cikkére hivatkozva azt írta, egy magyarországi NATO-gyakorlat zavarhatta meg csütörtökön az osztrák, a szlovák és a cseh légiirányító rendszert.

A lap szerint a magyarországi, elektronikus hadviselést szimuláló NATO-gyakorlaton megzavarták a légiforgalmi irányítás jeladóit, ezért a gépek pilótáinak jelenteniük kellett, merre van a gépük, mivel az irányítók nem látták őket a radaron.

A HM közölte: az észak-atlanti szervezet által előírt NEWFIP- (NATO Electronic Warfare Force Integration Period) gyakorlatot négyezer méteres magasságban, és csak kis intenzitású zavarást alkalmazva végezték, ennek során a katonai eszközök nem használtak semmilyen, a polgári légiközlekedés biztonságát veszélyeztető frekvenciát.

A június 2-től 6-ig tartó gyakorlatot Kecskeméten rendezték, így az is kizárt, hogy mindez bármilyen kihatással lehetett volna az osztrák, a szlovák vagy a cseh légiközlekedésre - tették hozzá. Az illetékes pozsonyi és prágai hatóságok ezt megerősítették.

Veronika Sevcikova, a pozsonyi Stefánek repülőtér szóvivője az MTI tudósítójának érdeklődésére válaszolva hangsúlyozta, hogy a szlovák polgári légi irányításban sem csütörtökön, sem az azt követő napokban nem észleltek semmilyen zavart.

Hasonlóan nyilatkozott az MTI prágai tudósítójának a cseh polgári légi irányítás szóvivője, Richard Klima is, megerősítve, hogy semmilyen fennakadásról nincs  információjuk.

A 2014. június 2-6-ig Kecskeméten megrendezett, valós repüléssel egybekötött, harcászati szintű gyakorlaton az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred - illetve kitérő repülőtérként MH Pápa Bázisrepülőtér, és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis a légi kutató-mentő készenléti szolgálat biztosításával - vett részt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.