Átírják a motorosok miatt a KRESZ-t?

A szabálytalanságok miatt a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) fontolgatja, hogy korrigálja azt a viszonylag új szabályozást, miszerint a motorosok piros lámpánál szabadon megelőzhetik a kocsisorokat – mondta az NKH elnöke a holnapi balmazújvárosi motoros fesztivál apropóján.

A Hajdú-Bihar megyei Balmazújvároson holnap nemzetközi motoros fesztivált rendeznek, a rendezvény fővédnöke Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnöke, aki maga is motorozik. A szervezők mai sajtótájékoztatóján az NKH elnöke azt mondta: a hatóság számára azért fontosak az ilyen találkozók, mert így közvetlenül a motoros társadalomtól szerezhetnek tapasztalatokat arra vonatkozóan, hogy melyek azok a közlekedési szabályok, amelyek megérettek a változtatásra.

Győri elmondta: egy motoros találkozó egyúttal a legjobb terep a közlekedésbiztonsági programjaik megvalósítására, hiszen az ilyen fesztiválokon a közlekedési hatóság és a rendőrség kötetlen, baráti formában tudja felhívni a motoros társadalom figyelmét a legfontosabb biztonsági előírások betartására.

Kérdésünkre, miszerint melyek voltak azok a konkrét javaslatok, amelyek egy-egy motoros fesztivál közönségétől érkeztek, s jutottak el a jogalkotásig, az NKH elnöke azt válaszolta: annak idején maguk a motorosok javasolták, hogy a piros lámpánál álló autósort megelőzhessék, mert életszerűtlennek érezték, hogy ha van elegendő hely a járművek mellett, akkor miért ne mehetnének a sor elejére.

Győri hozzátette: a módosítást bevezették, ám mára kiderült, hogy az előzést nagyon sok motoros szabálytalanul hajtja végre, hiszen a kocsisor elvileg csak úgy előzhető meg, ha a motoros nem lépi át a záróvonalat. Az NKH vezetője szerint viszont mindennapos eset szerte az országban, hogy a motorosok még az ellenkező sávba is áthajtanak egy-egy kocsisor megelőzésekor, ezért a szabályozás – mint fogalmazott – megérett a korrekcióra, a finomításra.

A rendezvényt szervező Koroknai Autósiskola vezetője, Koroknai Imre a sajtótájékoztatón elmondta: a fesztivál elsődleges célja az, hogy fölhívja a figyelmet a biztonságos közlekedésre, így szombaton Balmazújvároson Európa bajnokságot nyert budapesti rendőrmotorosok és autópálya-rendőrök tartanak bemutatót.

Hozzátette: az utóbbi időben megnőtt a motort kedvetelésből, szórakozásból tartó hobbimotorosok száma, akik sok esetben csak alapképzéssel rendelkeznek. Koroknai azt mondta: az ilyen járművezetők figyelmét arra akarják ráirányítani, hogy képezzék, fejlesszék tovább magukat a minél biztonságosabb közlekedés érdekében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.