„A halálbüntetés szándékos és előre megfontolt emberölés”

Nem kétséges, hogy a halálbüntetés visszaállítása sértené az Európai Unió alapvető értékeit – áll abban az írásos nyilatkozatban, amelyet Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke juttatott el a Népszabadsághoz.

Az alapvető jogokért és jogállamiságért is felelős holland politikus állásfoglalásában arra is rámutat, hogy a halálbüntetés mind az EU Alapjogi Kartájának 2. cikkével, mind az Emberi Jogok Európai Egyezményével ellentétes.

A bizottsági alelnök emlékeztet arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága az elmúlt évtizedekben több ítéletében is világossá tette, hogy a halálbüntetés békeidőben a büntetés elfogadhatatlan formája, nem más, mint az állam által elkövetett szándékos és előre megfontolt emberölés.

A bevándorlásról rendezett nemzeti konzultációra reagálva Timmermans kifejti: a lakossággal folytatott konzultáció a kormányzati és közpolitikák kialakításának fontos eszköze lehet. A magyar hatóságoknak természetesen joguk van ahhoz, hogy kikérjék a lakosság véleményét a bevándorlásról. De az elfogultságra épülő, a félrevezető kérdéseken és a bevándorlókkal szembeni előítéleteken alapuló konzultáció aligha lehet a hiteles politikaformálás tisztességes és objektív fundamentuma – véli Timmermans.

A bevándorlást összefüggésbe hozni a terrorizmussal, a bevándorlókat az emberek munkahelyét és megélhetését fenyegető veszélynek beállítani, rosszindulatú és hibás politika, amely táplálja a félreértéseket és az előítéleteket. Erősíti a kisebbségek iránti negatív magatartást, és kiélezi a szembenállást a társadalom különböző csoportjai között.

A bizottsági alelnök nyilatkozatában aláhúzza: Félrevezető csak azt hangsúlyozni, hogy a bevándorlók terhet jelentenek a gazdaságra és a társadalomra, és hallgatni arról, hogy hozzájárulnak a közteherviseléshez. Nem csinálhatunk úgy, mintha a bevándorlás nem jelentene sokszor komoly kihívást a számunkra. De sohasem téveszthetjük szem elől alapvető értékeinket és annak szükségességét, hogy megőrizzük plurális és sokszínű társadalmainkat, amely a kölcsönös tiszteleten és egyenlő bánásmódon alapul – hangsúlyozza Frans Timmermans állásfoglalásában.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.