A gyilkosság biztos bukás, a betörés még lehet jövedelmező a fővárosban

Csökkent a bűncselekmények száma, nőtt a közterületi rendőri jelenlét és emiatt az elfogások, tettenérések száma is. Feleannyi idő alatt érnek a helyszínre a rendőrök, mint egy éve. Budapest rendőrfőkapitánya mégsem lehet maradéktalanul elégedett.
Két éve decemberben még 29, tavaly már csak átlagosan 15 perc kellett a riasztástól számolva a budapesti rendőröknek, hogy a balesetek és a bűncselekmények helyszínére érjenek. Részben a gyorsabb reagálásnak, részben pedig a rendőrség munkarendjének átalakításának köszönhetően több időt tölthettek az egyenruhások az utcán. Emiatt pedig tavaly harmadával nőtt a tettenérések és ötödével az elfogott körözöttek száma.

Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány hétfői tájékoztatása szerint a fővárosban tavaly 70 062 bűncselekmény elkövetését regisztrálták (az előző évben 86 044-et). 43-ról 33-ra csökkent az emberölések száma, és minden gyilkost elfogtak. Ötödével kevesebb rablás történt tavaly (639), mint 2014-ben (824). Ám amíg 2014-ben száz rabló közül csak 40-et fogtak el, tavaly már 54-et. Harmadával csökkent ugyanakkor a gépkocsilopások száma, 2907-ről 1859-re.

Negyedével kevesebb lakásbetörés történt (5054), azonban ebben a bűncselekményfajtában a felderítési mutató a látható javulás ellenére is katasztrofális. Bucsek kérdésünkre elmondta, maga sem elégedett ezzel az eredménnyel, bár a 2014-es 5,5 százalékos nyomozási eredményességhez képest a tavalyi 7,3 is jelentős javulásnak számít.

Tavaly 4092 külföldit fogtak el illegális belföldi tartózkodás miatt, döntő többségük a nyári migrációs áradattal érkezett. Ugyanabban az időben 40 embercsempész ellen indított eljárást a BRFK – négyszer annyi ellen, mint az előző évben.

A BRFK átszervezte a kábítószer-bűnözés elleni szervezetét, amely így Bucsek szerint lényegesen hatékonyabb lett. Egyszerre üzentek hadat a kínálati és a keresleti oldalnak – derült ki a tábornok szavaiból. Tavaly 72,2 kilogramm marihuánát, 1270 tő indiai vadkendert, 950 gramm kokaint, 13 kiló amfetamint, 2,5 kilogramm heroint és öt kiló hasist, valamint 31300 darab kábító hatású tablettát foglaltak le.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.