„A fideszes korrupció kiirtása nem állhat meg a földpályázatok felülvizsgálatánál”

Az MSZP csak azzal a feltétellel hajlandó tárgyalni a kormánnyal a földvagyonról szóló törvény módosításáról, ha a Fidesz megszünteti a korrupciót az agrárgazdaságban – közölte az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Harangozó Gábor azt mondta, országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be, amely felszámolna minden földügyekkel való visszaélést, illetve hatodjára is beterjesztették javaslatukat az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 5 százalékra csökkentéséről. Jelezte, a szocialisták ezen javaslatok támogatása esetén hajlandóak tárgyalni a nemzeti földvagyonról szóló törvényről.

Az MSZP egyetlen szavazatot sem ad a belső válságoktól meggyengült Fidesz korrupcióra épített földmutyijának fenntartásához - hangoztatta.

Harangozó Gábor emlékeztetett arra, hogy a héten Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető felszólította Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy kezdjen az ellenzékkel tárgyalásokat földügyben, miután a kedden az Országgyűlés nem fogadta el a földvagyonról szóló törvény kétharmados támogatást igénylő részeit, ezért elhalasztották a jogszabály zárószavazását. A javaslat alapján a nemzeti parkok földterületei a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez kerülnének.

Az ellenzéki képviselő ismertetése szerint határozati javaslatukban rögzítenék: a természetvédelem alappilléreiként működő nemzeti parkok földvagyona nem kerülhet át más szervezethez. Hozzátette: az eddigi földpályázatok nyertes pályázatait a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) bevonásával meg kell vizsgálni, és ott, ahol a Kehi szabálytalanságokat állapít meg, az MSZP elvárja, hogy újra írják ki a pályázatokat.

Közölte, a szocialisták azt is elvárják, hogy alakítsanak ki egy olyan pályázati rendszert, amely a helyben élők megélhetését biztosítja.

Harangozó Gábor úgy folytatta: "a fideszes korrupció kiirtása" nem állhat meg a földpályázatok felülvizsgálatánál, mert az áfacsalások leginkább a feldolgozó- és az élelmiszeripart érintik, ezért javasolják az alapvető élelmiszerek áfakulcsának csökkentését.

Mint mondta, az ezen a területen lévő áfacsalások napi egymilliárd forint bevételkiesést jelentenek a költségvetésnek, de ha az élelmiszerek adótartalma csökkenne, akkor nem érné meg csalni az áfával. Hozzátette: ez egyszeri 120 milliárd forint bevételkiesést jelent a büdzséből, de ezt már az első évben kompenzálná a kifehéredő gazdaságból befolyó adó.

Az MSZP-s képviselő kérdésre válaszolva azt mondta, még nem kaptak meghívót az egyeztetésre, de amennyiben az MSZP javaslatait nem támogatja a Fidesz, akkor az egyeztetésen nem lesz miről tárgyalni. Úgy fogalmazott, ezek az alapfeltételei annak, hogy szakmai részletekről érdemi tárgyalást folytassanak.

A Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája kedden közölte: Fazekas Sándor eleget tesz Rogán Antal kérésének. A tárca azt is közölte az MTI-vel: "korábban is voltak már egyeztetések, hiszen több bizottsági ülésen és a parlamentben is folyt erről a témáról vita. Az álláspontok ismertek, a földvagyon egységes kezelését elsődlegesnek tartjuk, de törekszünk a konszenzusra".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.