A fideszes hacker lekéste a népszavazást

Az MSZP ismét benyújtotta az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló népszavazási kezdeményezését, mert a Kúria kedden kihirdetett két végzése nyomán erre megnyílt a lehetőség. Egy magánszemély azonban megint próbálta meghackelni a referendumot, de pár perccel elkésett.
Ismét népszavazási kezdeményezést nyújtott be az MSZP kedden, amely szerint arról kérdeznék a polgárokat: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?" – tájékoztatott Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese. Ugyanezzel korábban már próbálkoztak, de akkor a hitelesítést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megtagadta, mert a Munkáspárt korábban hasonló tartalmú beadványt nyújtott be.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az alaptörvény biztosítsa a vasárnapi pihenőnaphoz való jogot?" – ez volt a Munkáspárt kérdése, amit egyébként később a NVB szintén elutasított, mert az alkotmány módosítására irányult. Ez azonban – miután akkor még az ügy folyamatban volt – nem lehetett akadálya annak, hogy az MSZP kezdeményezését is elvessék. A testület döntése ellen a két párt felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult.

A legfőbb bírói fórum kedden kihirdetett jogerős jogerős végzéseiben mindkét esetben az NVB-nek adott igazat. Vagyis a Munkáspárt alaptörvény módosítására irányuló kezdeményezésének hitelesítését az alkotmány zárja ki, míg az MSZP kezdeményezésének elutasítása azért volt megalapozott, mert korábban más ugyanazon tárgykörben hasonló kérdést nyújtott be. A döntés kihirdetése után viszont megnyílt az út, hogy az üzletek vasárnapi zárva tartása kapcsán bárki újabb referendummal próbálkozzék.

Volt is versengés: a kúriai verdikt nyilvánosságra hozatala után egy magánszemély jelent meg a Nemzeti Választási Iroda portáján, és jelezte, hogy népszavazási kezdeményezést kíván benyújtani. Amíg azonban a beléptetését intézték, az MSZP NVB-be delegált tagja is megérkezett, és miután állandó belépővel rendelkezik az épületbe, különösebb procedúra nélkül be is jutott. Így elsőként adta át az iroda munkatársainak a szocialisták korábban elutasított kérdését, amit tőle hivatalosan át is vettek. A magánszemély tehát jó pár perccel lemaradt.

Harangozó Tamás ezzel kapcsolatban elmondta: meglehetősen furcsának tartja, hogy egy állítólagos magánember ennyire naprakész információkkal rendelkezzék a Kúrai döntéseiről. Meggyőződése, hogy korántsem erről van szó, hanem valamelyik politikai erő – magánszemély mögé bújva – ismét tudatosan meg kívánta akadályozni a népszavazási kezdeményezést. Bizonyos azonban benne, hogy nem járt sikerrel, mert a hatályos szabályozás szerint nem a portán történt jelentkezés, hanem a kérdés benyújtásának pillanata dönti el, kié az elsőbbség.

Választási szakértők kérdésünkre elmondták: Harangozónak valószínűleg igaza van, mert a törvény szerint az tekintendő elsőnek, aki pecsétes papírral tudja igazolni, hogy az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát korábban nyújtotta be hitelesítésre. A végső szót természetesen az NVB mondja majd ki.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.