"A Fidesz már nem tudja korrigálni az alapvető rendszerhibákat"

Azonnali korrekciókat sürget az oktatási rendszerben a szocialista Kunhalmi Ágnes.
Az Országgyűlés kulturális bizottság alelnöke Budapest V. kerületében az Oktatási Hivatal előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, fel kell számolni a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t (Kello) és a Klebersberg Intézményfenntartó Központot (Klik), erősíteni kell a tankerületeket.

Hozzátette: ugyancsak korrigálni kell a Nemzeti alaptanterv "szemmel látható bornírtságát", illetve emelni kell a tankötelezettség jelenlegi 16 éves korhatárát, valamint rendezni kell a pedagógusbéreket.

Véleménye szerint a Fidesz által felépített oktatási rendszer a szegregációt, a kirekesztést, az idegengyűlöletet erősíti, súlyos gazdasági károkat okoz az országnak.

Az Oktatási Hivatal feladat- és hatásköreinek bővüléséről Kunhalmi Ágnes azt mondta, újabb mamutintézményt hozott létre az oktatási kormányzat, és ezáltal beismerte: a Klik megbukott.

De "az eredendően elhibázott központosított" oktatáspolitika eredményének tartja a Könyvtárellátót is, amelynek vezetőjét most rúgták ki. Ez mi, ha nem a panaszok jogosságának elismerése? - tette fel a kérdést, megjegyezve: elhibázottnak tartja a tankönyvpiac államosítását.

Felvetette azt is, hogy semmit sem lehet tudni az átalakuló szakképzési rendszerről, csupán annyit, hogy "elvontak belőle egy rakat pénzt", illetve csökkentik a közismereti órák számát.

Az MSZP-s politikus közölte, ez egy rövid távú korrekciós csomag lenne, hosszabb távon pedig meg kell kezdeni - a szakmát bevonva - egy 21. századi oktatási rendszer kiépítését, amellyel kapcsolatban legalább 15 évig társadalmi konszenzus lehet.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, félő, hogy a Fidesz már nem tudja korrigálni az alapvető rendszerhibákkal működő oktatást, mert "dilettáns, ostoba ötletekkel ad hoc módon operál", napról, napra próbál túlélni. Szerinte a Fidesz világról alkotott képe alapvetően rossz.

Tarlós István főpolgármester dugódíjjal kapcsolatos nyilatkozatáról kérdésre válaszolva az MSZP budapesti elnöke azt mondta, a dugódíjat és az útdíjat most már együttesen kell értelmezni. Hozzátette: a kettő együtt el fogja érni azt a kritikus szintet, amikor már Budapest megbénulhat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.