A Fidesz és az MSZP abban sem ért egyet, van-e kvóta

Felső korlát nélkül jöhetnek a menekültek a Fidesz szerint, az MSZP szerint viszont olyasmiről vitatkoznak, amit sem Brüsszelben, sem az Európai Unió döntő többségében, sem a magyar társadalomban nem akar senki.
A vasárnapi kvótareferendumról vitatkozott az ATV Szabad szemmel című műsorában Gulyás Gergely, a Fidesz és az Országgyűlés alelnöke, valamint Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke.

Gulyás szerint „van egy brüsszeli javaslat, ami azt célozza, hogy felső korlát nélkül folytatódjon ugyanilyen elosztási mechanizmus. Ezt akarjuk megakadályozni". Molnár Zsolt állítja: ez a tényeknek olyan szintű elferdítése, ami nagyon nehezen bírja az érdemi vitát.

A kormány kikényszerített egy szavazást, ami olyan ügyről szól, amit „sem Brüsszelben, sem az Európai Unió döntő többségében, sem a magyar társadalomban senki nem akart. A pozsonyi csúcs után arról beszélni, hogy ez érdemben napirenden van (...), egyszerűen becsapás" – mondta Molnár Zsolt.

Még ha az Európai Bizottságnak bármilyen javaslata is lenne a kvótára, az soha nem tudna érvényes lenni, hiszen a végső döntés az Európai Tanácsé – magyarázta az MSZP-s politikus. Hozzátette, hogy az MSZP sosem támogatta azt a kvótát, ami felülről nyitott.

Gulyás erre úgy reagált: nem érti, hogy miközben ez a javaslat a bizottság asztalán van, miként lehet azt mondani, hogy az állam- és kormányfők döntenek majd erről. Hisz legutóbb – figyelmeztetett –, miután a magyar és a szlovák miniszterelnök is jelezte, hogy vétót emel a kvótaügyben, a bizottság megkerülte az állam- és kormányfőket.

Ez a veszély szerinte most is fennáll, és „ha az MSZP nem csak szavakban ellenzi a felső határ nélküli betelepítést, akkor miért nem mondja azt a saját híveinek, hogy menjenek el és szavazzanak nemmel, s ne kockáztassuk azt, hogy ugyanezt az eljárást újra az Európai Bizottság és az Európai Parlament eljátssza velünk" – érvelt Gulyás Gergely.

A fideszes politikus nem tud annál jobb lehetőséget, minthogy a népszavazáson a magyar választópolgárok nagy többségben támogassa a kormányt. Olyan ügyről beszélünk szerinte, amelyet az európai választópolgárok többsége – a brüsszeli elit és a nyugati-európai kormányok véleményével szemben – elutasít.

Gulyás emlékeztetett arra is: nem a Fidesz, hanem az MSZP bocsátotta a székházát a migránsokat segítő civil szervezetek rendelkezésére tavaly. Erre reagálva Molnár Zsolt elmondta, hogy amikor az MSZP támogatta a migránsokat segítő civileket a tavalyi válság idején, ezt azért tették, mert mind a keresztény, mind a humanista világképből az következik, hogy a bajban lévőket segíteni kell. Ugyanakkor hozzátette: nem a bejutásban segítettek, hanem a már itt tartózkodók ellátásában.

Arra a kérdésre, hogy a magyar népszavazás a határainkon túl mire kötelezne bárkit, Gulyás úgy reagált: a népszavazásnak van jogi kötőereje és ad politikai felhatalmazást. „A politikai felhatalmazás azért fontos, mert a nyugat-európai politikai elit antidemokratikus politikát folytat. A nyugati társadalom többsége sem támogatja azt, ami az elmúlt évben a migráció területén történt. Mi ezzel szembe ezt mondjuk, hogy van ennek demokratikus megoldása is, kérdezzük meg a szavazókat, hogy mit akarnak" – mondta.

Molnár hangsúlyozta, hogy ha mindenképp népszavazást akart a Fidesz, akkor miért nem aláírásgyűjtéssel kezdte. Mellé tehették volna a letelepedési kötvény kérdését, hiszen az is érdekli a magyar társadalmat. De szerinte a kulcskérdés inkább az, hogy ki támogatja a kormányt.

Gulyás szerint „háborús körülményekből érkezőket, mindenféle vizsgálat nélkül beengedni hatalmas hiba". Szerinte Európa nem szerezte vissza azt a képességét, hogy a külső határait meg tudja védeni.

A kormánypárti politikus szerint szó sincs arról, hogy mesterségesen generáltak volna félelmet a migrációs válság körül. Erre reagálva Molnár elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében félnek a legjobban a terroristáktól és a menekültektől a kutatások szerint, pedig ott nem is találkoztak menekülttel.

Gulyás Gergely mindenkinek a figyelmébe ajánlotta, aki nem tartja reálisnak a bajt, hogy ma az összes tőzsdén lévő német cég kevesebb mint kétszáz embert tud alkalmazni a tavaly érkezők közül. Elmondta még: a magyar kormányfő és a magyar kormány is támogatná a válság megoldását, de ott, ahol a baj előállt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.