A Fidesz és a kormány is kikérte a választók adatait a kampányra

A Fidesz, az MSZP, a Jobbik és a kormány igényelte a névjegyzékben szereplő választópolgárok személyes adatait a Nemzeti Választási Irodától (NVI) az október 2-ai népszavazás kampányában - közölte az NVI az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Az NVI a választópolgárok adatainak választási célú kiadásáról az MTI-nek küldött válaszában emlékeztetett: a választási eljárásról szóló törvény és a népszavazási törvény lehetővé teszi, hogy országos népszavazás során a népszavazás kezdeményezői és az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok a névjegyzékben lévő választópolgárok személyes adatait (nevét és lakcímét) igényeljék a választási irodáktól közvetlen politikai kampány céljára.

Az így megkapott adatok kizárólag a kampány céljára használhatók fel, és azokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, majd a megsemmisítésről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának.

Az adatszolgáltatás nem ingyenes, az igénylőnek a kötelező legkisebb munkabér tízhavi összegének megfelelő összegű - azaz jelenleg 1 millió 110 ezer forintos - adatszolgáltatási díjat kellett érte az NVI számlájára befizetni.

Az NVI emlékeztetett arra is, hogy minden választópolgárnak lehetősége van arra, hogy megtiltsa az adatai kiadását kampánycélokra. Ezt elektronikus úton az NVI-nél, illetve személyesen vagy levél útján a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodához benyújtott kérelemben lehet kezdeményezni (a levélben benyújtható kérelem nyomtatványa is megtalálható a választási honlapon).

Az NVI felhívta a figyelmet arra is, hogy a névjegyzéki adatok kiadásának megtiltása nem azonos a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból történő adatszolgáltatás megtiltásával. Ez utóbbi a marketing, valamint különböző kutatások céljából a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból történő adatkiadást korlátozza, és nem terjed ki a választási kampányban történő felhasználás céljából a névjegyzékből teljesített adatszolgáltatásra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.