„A Fidesz elvesztette a kapcsolatot a valósággal”

Az MSZP szerint a Fidesz a felsőoktatási szakok rendszerének átalakításával a tervgazdaság helyreállításával kísérletezik, annak bevezetése esetén generációk sorsa pecsételődne meg.
Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt követelte, hogy a Fidesz felejtse el a javaslatot, és állítsa vissza a 2010-es egyetemi finanszírozás mértékét és hallgatószámát.

Úgy értékelt, hogy a javaslat alapján egyértelmű: a Fidesz elvesztette a kapcsolatot a valósággal, a tervgazdaság helyreállításával kísérletezik, és végleg elvágná Magyarországot a világtól.

Az ellenzéki politikus szerint már eddig is rettenetesek a károk: miközben magas a munkanélküliség, a magas tudást igénylő munkahelyek sokasága betöltetlen; százezrek költöznek külföldre, fiatalok tízezrei választották más országok egyetemeit.

Kunhalmi Ágnes leszögezte, egy új kormány az egyetemekkel együtt fogja újraszervezni a magyar felsőoktatást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkárság pénteken közölte, hogy elkészült az új felsőoktatási szakjegyzék tervezete. Az előterjesztés szerint ismét osztatlan formában képezhetik majd a pszichológusokat és az elméleti közgazdászokat, és létrejön az ötéves agrármérnöki képzés. Alapképzésben és mesterképzésben sem szűnne meg a kommunikáció és médiatudomány szak, ugyanakkor a felsőoktatási szakképzésben és a szabad bölcsészet külön szakirányaként megszűnne ez a szak.

Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár az MTI-nek az átalakításokkal összefüggésben úgy nyilatkozott: a tervek szerint 10-15 százalékkal csökkenhet a megszerezhető felsőoktatási szakképesítések száma a 2016-os felvételi eljárástól kezdődően.

Hétfőn este az ELTE társadalomtudományi karának hallgatói és oktatói fórumot tartanak felsőoktatási átalakítási terv elleni tiltakozásul.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.