A Fidesz egyedül jelölhet alkotmánybírókat

A Fidesz képviselői egyedül - akár a KDNP egyetértése nélkül - jelölhetnek alkotmánybírókat Bragyova András és Kovács Péter szeptember végén megüresedő helyére.
A parlament Kövér László házelnök indítványára létrehozta a kilenctagú jelölőbizottságot. A jelöléshez öt tag egyetértése kell, a fideszesek pedig éppen ennyien lesznek a testületben. A KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP egy-egy bizottsági tagot nevezhet meg, igaz, a testület elnökévé a kereszténydemokrata Rubovszky Györgyöt választották. Ez azonban nem oszt, nem szoroz. Az MSZP módosító javaslatot nyújtott be, amely hét képviselő - köztük tehát legalább egy ellenzéki - egyetértéséhez kötötte volna az alkotmánybírók jelölését, ezt azonban a kormányoldal nem támogatta. Az indítványt a házszabálytól eltérve fogadta el az Országgyűlés - úgy, hogy még plenáris vita sem volt róla.

A bizottsági tagok mandátuma a ciklus végéig szól, vagyis a későbbiekben is ők jelölhetnek alkotmánybírókat. Az Alkotmánybíróság tagjait a parlament választja meg 12 évre, kétharmados többséggel. Ott tehát már a KDNP egyetértésére is szükség lesz.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.