„A Fidesz a brutális adóemelés kormánya”

Az MSZP szerint a Fidesz a brutális adóemelés kormánya, a gazdagok helyett a hétköznapi embereknek kellene még több pénzt adni, és bár fontos az új lakások építése, még fontosabb az, hogy az alapvető élelmiszerek áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen.
A párt ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva közölte az MTI-vel.

Tállai András azt mondta, hogy a kormány adópolitikája elérte a kitűzött célt, a családok anyagi helyzetének javítását, valamint azt, hogy könnyebben juthassanak lakáshoz.

Az államtitkár kifejtette: jövőre folytatódik a jövedelemadó csökkentése; a személyi jövedelemadó (szja) általános kulcsa 16-ról 15 százalékra csökken, ami 120 milliárd forintot hagy az embereknél. A családi adókedvezmény kiterjesztésének eredményeképpen a kétgyermekes családok jövőre 5000 forinttal többet vehetnek igénybe, így 25 ezer forintra nő a két gyermeket nevelő szülők havi adókedvezménye 2016-ban - jelezte. Az új lakások általános forgalmi adójának 27-ről 5 százalékra csökkentésétől azt várja a kormány, hogy mintegy ötezerrel több új lakás épül.

Az MSZP közleményében azt írta: a kormány az elmúlt 6 évben egyebek mellett bevezette a sárgacsekk-adót, a telefonadót, a biztosítási adót, a baleseti adót, a közműadót, a chips-adót, a tranzakciós illetéket, a szociális adót, 27 százalékra emelték az áfát, nőtt az eva, emelték a jövedéki adót, a cégautóadót, a környezetvédelmi termékdíjat, az egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot, a munkavállalói nyugdíjjárulékot.

Hozzátették, a legtöbb ember számára a nullával egyenlő az szja adókulcsának 1 százalékos mérséklése, hiszen a minimálbér esetében ez csak pár száz forintot jelent évente, ugyanakkor a Fidesz a gazdagok zsebében hagy 120 milliárdot.

"A Fidesz a lakásáfa csökkentését is a tehetőseknek találta ki, mivel a hétköznapi embereknek esélyük sincs új lakás építésére" - közölte az ellenzéki párt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.