A fiatalokat szívatják a legjobban a munkahelyeken

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal elmúlt hetekben kiadott jelentései szerint a foglalkoztatók 58 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, tízből nyolc munkáltató nem tartja be a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat, és a fiatalok számítanak az egyik legkiszolgáltatottabb csoportnak - áll több szakszervezet ifjúsági tagozatának csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleményében.

A pályakezdők, megfelelő tájékozottság hiányában, az egyik legkiszolgáltatottabb csoportja a munkahelyi jogsértéseknek - szögezi le az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, a Fiatalok Ligája, a LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Tagozata, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata és a Munkástanácsok Ifjúsági Tagozata közös közleményében.

A szakszervezetek felhívták a munkaügyi hatóság figyelmét, hogy érdemes lenne megfontolni a kiszabható bírságok emelését és más szankciók alkalmazását, különösen azokban az esetekben, amikor az elszenvedők pályakezdő fiatalok. Ehhez a munkaügyi ellenőrzésekre fordítandó összeg megemelése és az ellenőrzések számának növelése is elengedhetetlen - tették hozzá.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a jelenség hosszabb távon is tendenciaként érvényesüljön, erősítve a fekete- és szürkegazdaságot, melynek következményei nem csak az érintett munkavállalókra, de az ország gazdaságának egészére is negatívan hatnak.

Az érdekvédelmi szervezetek egyúttal felhívják a fiatalok figyelmét: amennyiben úgy érzik, hogy jogaikban sérelem éri őket, forduljanak a szakszervezetekhez.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.