A fiatalok 85 százaléka elmenne Magyarországról

Az Lehet Más a Politika (LMP) által indított felmérés eddigi eredményei szerint a fiataloknak csak a tizenöt százaléka maradna mindenképpen Magyarországon, a tömeges kivándorlás az egyik legfontosabb probléma - mondta az ellenzéki párt ifjúsági szakszóvivője vasárnap az MTI-nek azt követően, hogy Budapesten sajtótájékoztatót tartott a témában.

Kanász-Nagy Máté hangsúlyozta, hogy a kérdéssel mindenképpen foglalkozni kell, ha "nem akarunk unokák nélküli ország" lenni. Hozzátette: az LMP szerint az érintettek megkérdezése, a kivándorlás tényezőinek megismerése a legfontosabb. Ezért terjesztették ki a korábban a külföldön élő magyarokat és az egészségügyi dolgozókat vizsgáló "Retúr" konzultációjukat egy hónapja a közép- és a felsőfokú oktatásban tanuló diákokra is.

A kutatás szerint a magyar diákok több mint egyharmada mindenképpen külföldön szeretné folytatni tanulmányait, további egyharmaduk pedig gondolkodik ezen. Azok aránya, akik teljesen kizárták, hogy tartósan külföldön telepedjenek le, csupán tizenöt százalék - emelte ki az ifjúsági szakszóvivő.

Kanász-Nagy Máté szerint a fiatalok Magyarországon tartásához kedvezőbb munkalehetőségekre, kielégítőbb lakhatási körülményekre és színvonalasabb oktatásra lenne szükség, de úgy gondolja, nagyon fontos a jobb közhangulat is: a diákok érezzék azt, hogy valaki törődik velük.

Az LMP álláspontja szerint a kormány mintha lemondana a fiataljairól, a kérdéseikre nincsenek válaszai, a problémáikra nincsenek megoldásai. A helyzet javítása érdekében az ellenzéki párt többek között javasolja a közösségi bérlakásszektor fejlesztését, a tandíj eltörlését a felsőoktatásban, valamint a vállalkozásfejlesztési programok kiterjesztését, a legfontosabbnak azonban azt tartják, hogy foglalkozzanak a fiatalokkal.

A diákoknak szóló Retúr konzultáció az interneten zajlik, a kutatás még nem zárult le. A kérdőívet eddig nagyjából ötszáz fiatal töltötte ki.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.