A DK-n kívül már senki sem hisz az állampolgárság-brókerekben

Az országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti, valamint a Nemzetbiztonsági Bizottsága csütörtökön együttes ülésen vizsgálta, történtek-e, történhettek-e tömeges visszaélések az egyszerűsített honosítási eljárásokban. Az Index a múlt héten közölt cikksorozatot az állampolgárság-brókerekről, az ukránoknak és oroszoknak magyar felmenők és nyelvtudás nélkül is állampolgárságot ígérő maffiáról, lefizetett polgármesterekről és hivatalnokokról.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes azonnal hazaárulásnak minősítette a cikkben foglalt állításokat, mondván: valakik már megint a határon túli magyarok ellen akarják hangolni a közvéleményt. Ő előtte pedig Wetzel Tamás, nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt arról: voltak olyan információik, hogy külföldi titkosszolgálatok, politikai erők megkísérlik majd az egyszerűsített honosítás intézményét lejáratni, s megpróbálják megfélemlíteni a magyar állampolgárságra jogosultakat.

Csütörtökön a bizottságok zárt üléséről elsőként távozó Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke – miután leszögezte, hogy hatékony az állampolgársággal való visszaélésekkel szembeni hatósági védelem, és még csak szigorításra sincs szükség – maga is úgy vélte: bizonyos politikai erők a határon túli magyarok ellen próbálják hangolni a közvéleményt.

Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista elnöke szerint nem a kettős állampolgársággal van baj, az egyszerűsített honosításokkal kapcsolatban azonban sok a visszaélés, ezért indokolt az ellenőrzések szigorítása. Hogy a „sok" egészen pontosan mit takar, Molnár nem fejtette ki, mert mint mondta, a számok zárt ülésen hangzottak el.

Sem ő, sem a többi honatya nem tudta, hogy a Belügyminisztérium munkatársa az ülés végén kiosztott a várakozó újságírók között egy tájékoztató anyagot, amelyből – mint azt már lapunk a múlt héten megírta – kiderült, hogy 2011. január elseje és 2014. szeptember 15. között 661281 egyszerűsített honosítás iránti kérelmet regisztráltak, s ebből 633306 kérelem minden tekintetben a törvénynek megfelelőnek bizonyult.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal eddig 21172 kérelmet utasított vissza. Visszaélés gyanújával 120 esetben tett feljelentést. Ezekkel, valamint a rendőrség által a saját hatáskörében feltárt esetekkel együtt jelenleg 256 büntetőeljárás van folyamatban összesen 1023 ember ellen vesztegetés és annak elfogadása, valamint köz- és magánokirat-hamisítás gyanújával.

Az LMP-s Szél Bernadett volt talán az egyetlen, akit maradéktalanul megnyugtattak a kormány és a rendvédelmi szolgálatok képviselői. Az ülésen az egyszerűsített honosítás intézményét már a parlamenti vita idején határozottan elutasító DK-t képviselő Vadai Ágnes pedig az, akit egyáltalán nem. Szerinte az ellenőrzésben részt vevők száma olyan alacsony, hogy képtelenek megnyugtatóan ellátni feladatukat.

Szerinte a titkosszolgálatoknak és a rendőrségnek is visszamenőleg lennének még feladatai, tisztázandó, hogy hányan jutottak méltánytalanul magyar állampolgársághoz. De arra a kérdésre, hogy indokoltnak tartaná-e az egyszerűsített honosítás keretében állampolgársághoz jutott százezrek jogosultságát visszamenőlegesen újra ellenőrizni, Vadai csak azt ismételte meg, hogy szigorítani kell az eljárást és az ellenőrzéseket egyaránt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.