Lázár odacsap a bürokratáknak

Számos eljárási díj csökken vagy megszűnik január elsején, márciusra pedig 278 új kormányablak lesz – mondta Lázár János a Kormányinfó sajtótájékoztatón, melyet ezúttal még Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral közösen tartott.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére azt mondta, az eljárási díjak mérséklésére még ebben a hónapban javaslatot tesz a parlamentnek, novemberben pedig beterjeszti az erről szóló tervezetet az Országgyűlésnek, amely a közigazgatásban dolgozók jövő júliusban kezdődő, átlagosan 30 százalékos béremelését tartalmazza.

A Lázár-javaslat szerint - melyet a parlament már tárgyal -, januártól mérséklik az eljárási díjakakat, alacsonyabb lesz az illeték, ingyenes lesz a diákigazolvány kiváltása, valamint a felsőoktatási felvételi is ingyenes lehet - ezt is a Kormányinfón mondta a miniszter.

Emellett a tervek szerint az építésügyi és használatba vételi eljárások is egyszerűbbek lesznek. Az adóhatósági igazolás és a cégbírósági iratok kiadását is ingyenessé teszik. Az erkölcsi bizonyítványért szintén nem kell fizetni, és az ellopott okmányokat is térítésmentesen pótolja az állam. Az öröklés esetén is ingyenes lesz a tulajdon átírása. Lázár a mostani lépések költségeit 10 milliárd forintra teszi - derült ki a tájékoztatón.

A miniszter azt is bejelentette, hogy a hivatalok a 60 napos határidőt kapnak az ügyintézésre, ha nem végeznek ennyi idő alatt, akkor vissza kell fizetniük az illetéket, és "az ügyfélnek lesz igaza". Megvonják azt a lehetőséget is, hogy az állami hivatalok vezetői egyoldalúan meghosszabbítsák az eljárási határidőket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.