A devizahitelhez hasonló botrányt lát Vékás professzor

A Jogászvilágon megjelent nyílt levélben tudatta az igazságügy-miniszterrel Vékás Lajos professzor: megdöbbent azon, hogy a tárca esetleg módosítani kívánja a tavaly tavasszal hatályba lépett új polgári törvénykönyvet (Ptk). A jogszabály egyébként nem kis részben Vékás alkotása, hiszen ő vezette azt a kodifikációs bizottságot, amelynek feladata a törvénytervezet elkészítése volt. 

„A Ptk. tervbe vett módosítását alapvetően téves jogpolitikai döntésnek tartom" – fogalmaz a Jogászvilág.hu szakportálon közzétett levelében a professzor. Szerinte ez súlyosan hibás lépés lenne, és azt jelentené, hogy a minisztérium „a rendkívül káros, kapkodó törvényhozási gyakorlatot immár egy magánjogi kódex esetében is alkalmazni kívánja, és megfeledkezik (...) a jogbiztonság követelményéről".

Álláspontja: a „jogkeresők elbizonytalanítása és a kódex tekintélyének lerombolása elviselhetetlenül nagy ár néhány jogértelmezési bizonytalanság eloszlatására teendő dadogó kísérletért".

Más szakmai források ugyancsak türelemre intik a tárcát a Ptk.-módosítás kapcsán, mert úgy látják, másfél év kevés volt ahhoz, hogy kiderüljön, a kódex a gyakorlatban miként vált be. Vannak azonban olyan vélemények is, hogy a társasági jogra vonatkozó egyes rendelkezések a kezdetektől fogva vitathatóak, mert nem egyértelműek, és emiatt zavarokat okoznak például a cégbírósági bejegyzésnél.

Vékás ugyanakkor leszögezi: a Ptk. teljes zálogjogi fejezetének felülvizsgálatára vonatkozó javaslat egyenesen életveszélyes. Úgy véli, egy elsietett változtatás a devizahitelezés körüli botránysorozathoz hasonló következményekkel fenyegethet. A professzor felszólította a minisztert: „hagyja élni és bizonyítani az átgondoltan (nyilván nem hibátlanul) megalkotott törvénykönyvet".

Az Igazságügyi Minisztérium a nyílt levelet nem kívánta kommentálni. Információnk szerint azonban Vékás Lajos elébe ment az eseményeknek, mert a Ptk. módosításáról egyelőre nem született döntés, hanem csupán gondolkodnak róla. Különben a kódex előkészítését is időnként heves – esetenként presztízsszempontoktól sem mentes – szakmai viták kísérték, és úgy fest, ez most is így lesz: a professzor minden eszközzel kész védeni a szellemi termékét.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.