A dajka meggyógyult, a gyerekek ellenálltak a tbc-nek

Pánikra semmi ok. Röviden ez volt a legfőbb mondanivaló azon a szülői értekezleten, melyet a szekszárdi Wunderland óvodában tartottak, miután az intézet egyik dolgozója tbc-s lett.

Tuberkulózissal fertőződött meg az intézmény egyik dajkája, írja a teol.hu. A betegségre október elsején derült fény, amikor a panasz- és tünetmentes óvodai alkalmazott, hosszabb táppénz után részt vett az ilyen esetekben kötelező munka-egészségügyi vizsgálaton. Az aktív tbc-s dolgozóval közvetlen kapcsolatba került több mint negyven gyermeket megvizsgálták, közülük ötnél lehetett kimutatni, hogy kapcsolatba kerültek a kórokozóval. A gyerekek tünetmentesek, nem fertőzőképesek, ezért közösségbe is mehetnek.

Dr. Tóth Gergely főorvos, a Tolna Megyei Kórház gyermekosztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a gyermekeket megelőzésképpen kezelik, bár ha nem kezelnék őket, valószínűleg akkor sem lennének betegek. Ennek oka, hogy az 1950-es évek közepe óta minden újszülöttet beoltanak tbc ellen. A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium okozta betegségek ellen körülbelül 10 éves korukig. Az öt kisgyerek vérében nem a baktériumot találták meg, csupán azt, hogy szervezetük találkozott, és sikeresen felvette a harcot a kórokozóval.

Az óvodát fenntartó Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében annak elnöke, dr. Józan-Jilling Mihály elmondta, az intézményben minden dolgozó lelete negatív, őket is vizsgálták. Leszögezte, a dajka is meggyógyul, a tbc ma már nem halálos betegség. A szülők kíváncsiak voltak arra, hogy a nem érintett csoportokba járó óvodások szűrésére van-e mód. Kiderült, a szakemberek ugyan feleslegesnek tartják a vizsgálatot, a bőrön végzendő tesztet minden további nélkül elvégzik a gyermekpulmonológián. A megbízhatóbb vértesztért azonban várhatóan fizetnie kell annak, aki ezt is meg szeretné csináltatni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.