A CÖF közölte Junckerrel elvárásait

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) vezetősége az Európai Unió racionalizálására szólítja fel nyílt levélben Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság új elnökét - tájékoztatta Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke csütörtökön az MTI-t.

„Elvárjuk az Unió teljes szervezetének racionalizálását, működési költségeinek jelentős csökkentését, ideértve a bürokraták létszámának ésszerű megnyirbálását és a parlamenti képviselők számának visszafogását”. Ugyanis „mindannyiunk számára figyelmeztetés, hogy egyre növekszik az euroszkeptikus uniós állampolgárok aránya” - fogalmaz a dokumentumban a civil szervezet.

A levélben a civil szervezet gratulál Jean-Claude Junckernek a megválasztásához, ugyanakkor úgy fogalmaznak: „az elmúlt időkben az Európai Unióban végzett munkáját értékelve bizonytalanok vagyunk abban, hogy Ön tud-e változtatni azon a felfogáson, amely a föderatív unió intézményi rendszerének mindenáron történő megteremtésére irányul”.

Úgy vélekednek, hogy a tagállamokban az elmúlt időszakban megtartott választások arra figyelmeztetnek, hogy az eddigi politikai és gazdasági irány nagymértékben eredménytelennek bizonyult. Elhúzódott és hosszú ideig sikertelen volt a 2008-as gazdasági válság kezelése, ezért az unióban politikai, gazdasági és társadalmi reformok váltak szükségessé. Szerintük az unió szervezeteinek a nemzetállami jogok sérthetetlenségét megtartva kell az egyenrangú tagállamok közösségét sikerre vinni, és egyetlen állammal szemben sem lehet kettős mércét alkalmazni.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a volt kommunista országok népeinek történelmét megismerve megértést kell tanúsítani fokozott szabadságvágyuk elismerésének tekintetében, az unió új stratégiai terveit pedig a nemzeti parlamentek előzetes jóváhagyása után kell szentesíteni.

Végül arra kérik Jean-Claude Junckert hogy támogassa a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozását, és vonja vissza azt az üzenetét, hogy öt éven belül erre nem kerülhet sor. Ez az üzenet ugyanis elbizonytalanítja az unió számára stratégiailag nélkülözhetetlen nemzetek baráti közeledését - írta nyílt levelében a CÖF-CÖKA.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.