A civilek visszavágnak Lázár Jánosnak

Határozott hangú levélben utasították vissza a Norvég Civil Támogatási Alap pályázati döntéseiben közreműködő civil szervezetek Lázár János miniszterelnökségi államtitkár és Csepreghy Nándor helyettes államtitkár minapi szavait . Miután egy hete Vidar Helgesen norvég külügyminiszter tette helyre Lázárékat, ez már a második komoly kritika a kormányzati pénzosztóknak.

– Megdöbbenéssel olvastuk a sajtóban Csepreghy Nándor helyettes államtitkár 2014. április 30-án tett nyilatkozatát, amelyben a „pártfüggő, szélhámos gittegylet” jelzővel illette alapítványainkat, mint a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) lebonyolító konzorciumát. Megengedhetetlennek tartjuk ezt a hangnemet, különösen vezető kormánytisztviselő esetében, amellyel megsértette szervezeteink jó hírnevét, amit a leghatározottabban visszautasítunk – írják levelükben a civilek. Mint emlékezetes, Lázár korábban túlzott LMP-szimpátiával vádolta a szervezeteket, Csepreghy pedig a „pártfüggő, szélhámos gittegylet” kifejezést használta.

– Szeretnénk emlékeztetni államtitkár urat, hogy az Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumnak nem egyedüli tevékenysége az NCTA működtetése. Számos más programunk szolgálja közös, az alaptörvényben is rögzített célunk elérését: a magyarországi civil szektor fejlesztését és megerősítését – és ezek révén az elmúlt években gyümölcsöző együttműködést építettünk a kormányzat szereplőivel is.

Többek között 2012 óta konzorciumunk működteti a Svájci-Magyar Együttműködési Program Civil és Ösztöndíj Alapját, amelynek Irányító és Kisprojekt Elfogadó (bíráló) Bizottságaiban részt vettek és vesznek különböző minisztériumok (EMMI, NFM, VM) képviselői is. A program ellenőrzésének és továbbfejlesztésének aktív szereplője a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő Széchenyi Programiroda is, melynek képviselői ez idáig jóváhagyólag egyetértettek a konzorcium előkészítő és lebonyolító munkájával. (Egyébként a NCTA bíráló bizottságaiba megfigyelőként delegált hazai minisztériumi résztvevők mind a döntések pártatlanságát, mind pedig magas szakmai színvonalát elismerték.)

2010 óta az Ökotárs Alapítvány aktívan és konstruktívan részt vett az új civil törvény előkészítésében és megismertetésében: az általunk 2010 végén, a Képviselői Irodaházba szervezett nemzetközi konferencián előadást tartott dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár, akinek meghívására az Ökotárs igazgatója később részt vett a törvény előkészítésére összehívott munkacsoportokban is. A tervezethez készített háttéranyagainkra és javaslatainkra a későbbiekben is számos pozitív visszajelzést kaptunk a minisztérium részéről – olvasható a levélben.

– Az Autonómia Alapítvány roma integrációs terepmunkájának tapasztalataira támaszkodott már eddig is számos állami intézmény, mint például az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet, valamint az EUs források tervezésért felelős minisztériumok, például 2010 és 2014 között futó, Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért program szakmai tanácsadójaként.

A Kárpátok Alapítvány igazgatója jelenleg is (térítésmentesen) szakértőként vesz részt a Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére az EGT és Norvég Alapok Kulturális és művészeti sokszínűség előmozdítása az európai kulturális örökségen belül programterületek több pályázati felhívásának és kapcsolódó dokumentumainak kidolgozásában, előkészítésében.

A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány folyamatosan részt vesz a magyar nemzetközi fejlesztési szakpolitika és stratégia kialakításában, szakmai együttműködésben a Külügyminisztériummal, az Országgyűlés Külügyi Bizottságával és annak kormánypárti tagjaival. A kormányzati célokkal összhangban a DemNet különösen fontosnak tartja, hogy a globális felelősségvállalás ügyét a szélesebb magyar társadalommal is megismertesse, elfogadtassa és a magyarországi átmeneti tapasztalatokat külföldön bemutassa – foglalják össze a civilek.

Mindezen okok miatt is az általunk végzett munka semmibe vételének, sértőnek és lealacsonyítónak tartjuk Csepreghy Nándor szavait – nemcsak ránk, hanem a köz érdekében áldozatos munkát végző magyarországi civil szervezetek széles körére nézve is. Ezért határozottan arra kérjük államtitkár urat, hogy szólítsa fel helyettesét kijelentése visszavonására – fogalmaznak a levél aláírói, akik arra is kitérnek: a konstruktív és kölcsönös partnerség szellemében személyes találkozó keretében is örömmel bemutatnák Lázárnak a Norvég Civil Támogatási Alap működésének részleteit, tapasztalatait és eddigi eredményeit, amelyek „akár más támogatáskezelő rendszerek és intézmények számára is jól hasznosíthatóak lennének”.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.