A civilek szerint nyílt uszítás Orbán népszavazási kezdeményezése

A miniszterelnök visszaél a joggal, és a kormánynak az uniós betelepítési kvótákról szóló népszavazási kezdeményezése „nyilvánvalóan uszító, pártpolitikai propagandacélokat” szolgál – állítja az Új Magyar Köztársaság Egyesület.
Csaknem egy évvel ezelőtt rendszerbontónak szánt népszavazást kezdeményezett az Új Magyar Köztársaság Egyesület – emlékeztet közleményében a civil szervezet –, amellyel a kormányzati intézkedések nyomán ellehetetlenített társadalmi rétegek helyzetén kívántak javítani. Szerintük ezen kívül az átláthatóság biztosítása, a felelőtlen költekezés megakadályozása, összességében egy élhetőbb ország megteremtése volt a cél.

Kezdeményezéseiket „a kormányzat embereivel kitömött intézmények ott akadályozták, ahol tudták" - hangsúlyozzák. A jogi hercehurca és az azóta, így különösen a Nemzeti Választási Irodánál kedden bekövetkezett botrányos események „a részvételi demokrácia e fontos eszközét, a népszavazást gyakorlatilag működésképtelenné tették, tudatosan kiürítették" – fogalmaznak.

A szerdán a kormány által benyújtott, a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazási kezdeményezést a civilek újabb nyílt támadásnak tartják a demokratikus polgári berendezkedés ellen. Úgy látják, ez visszaélés a joggal, mert a referendum „nyilvánvalóan uszító, pártpolitikai propagandacélokat szolgál".

Ráadásul olyan kérdésben tartanának népszavazást – állítják –, amelyben a regnáló hatalom által hozott törvények szerint nem is lehetne azt kezdeményezni. Nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség – és az elfogadott uniós jogszabályok ilyennek minősülnek – szerintük nem lehet referendum tárgya.

A civilek szerint nyilvánvalóan a demokratikus rend maradékának felszámolásáról van szó, hiszen Orbán Viktor képmutató módon, a Jobbikkal összefogva már megtette az előkészületeket kedden. A szélsőjobb benyújtotta ugyanis az alaptörvény módosítására irányuló indítványát, amely szerint tilos népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről, kivéve, ha a referendum „Magyarország bevándorlási politikáját érintené, vagy olyan döntéssel kapcsolatos, amely erre érdemi kihatással van".

Ebben a helyzetben senki nem maradhat tétlen – hangoztatják a civilek. „Minden, a demokráciáért felelősséget érző szervezet, párt tegye meg, ami a lehetőségeiből adódik: tiltakozzék, tegyen nemzetközi jogi lépéseket, szervezzen demonstrációt, olyan akciókat, amellyel ez az ámokfutás megakadályozható" –szólítanak fel.

Az egyesület felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy a kormány által kezdeményezett népszavazás témájától ne hagyja magát megtéveszteni. Az ország előtt álló, megoldásra váró feladatok közül messze nem a menekültkvóta a legfontosabb kérdés, és úgy látják, annak napirenden tartása csak a lakosság megfélemlítését és a gyűlöletkeltést, valamint ezen keresztül Orbán Viktor még meglévő hatalmi korlátjainak felszámolását szolgálja.

Magyarországon a KSH adatai szerint 2014-ben nagyjából másfélmillió iskolás gyermek volt, míg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 2016 januári adatai alapján az Európán kívüli regisztrált menedékkérők száma összesen 397 fő – jelzik a civilek. Ezért ha a kormány mindenképpen népszavazást kíván kezdeményezni – fogalmaznak –, a Klik megszüntetéséről kérje a nép véleményét

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.