A civilek nem hanyatlanak, állítja a kormány

A kormány szerint nőttek a civil szervezetek bevételei és foglalkoztatottsági adatai, s cáfolták, hogy hanyatlásnak indult volna ez a szektor.

A Lázár János vezette minisztérium azután adott ki közleményt, hogy a héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésére hivatkozva a sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint 2012-től "hanyatlásnak" indult a civil szektor.  A Miniszterelnökség reagálása szerint azonban a KSH-elemzés ezzel éppen ellenkező képet mutat.

Kifejtették: a statisztikai hivatal hivatkozott adatai a nonprofit szektort mutatják be, ami nem azonos a civil szervezetek körével. A nonprofit szektornak ugyanis csak egy részét alkotja a köznyelvben civilként emlegetett szervezetek köre, amely a civil társaságokat, a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesületeket, valamint - a köz- és a pártalapítványok kivételével - az alapítványokat foglalja magába.

A sajtóban a civil szervezetek számának csökkenésével kapcsolatban tett megállapítások esetében a Miniszterelnökség arra hívta fel a figyelmet, hogy a KSH elemzésében szereplő szervezetszámra vonatkozó adat nem teljes körű, tekintettel arra, hogy ezt a számot a statisztikai hivatalnak visszaküldött civil és egyéb nonprofit szervezetek által kitöltött éves adatszolgáltatás alapján határozták meg. A törvényszékek nyilvántartásában jelenleg csaknem 20 ezerrel több működő civil szervezet van bejegyezve a KSH adataihoz képest. 

A bevételek "negatív irányú módosulásánál" is egyértelműen jelzi a KSH - folytatták -, hogy ez "csak a szolgáltató jellegű, nonprofit gazdasági társaságok körében mutatható ki". A valóság az, hogy a klasszikus civil szervezetek bevételeinél - 2012-höz képest - "egyértelműen kimutatható a 8,2 százalékos növekedés" - írta közleményében a Miniszterelnökség.  

Megjegyezték, hogy 2013-ban - a megelőző évvel összevetve - a foglalkoztatottak száma szintén emelkedett a civil szektorban, és nőtt a szervezeteknél foglalkoztatottak bérköltsége és átlagkeresete is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.