A civilek, akik felkerültek a kormány feketelistájára

Bár nem nyilvános, kik a Norvég Civil Alap támogatásairól döntő bíráló bizottságok tagjai, a kormány úgy döntött, listába szedi a problémásnak tartott embereket, és nyilvánosságra hozza a neveiket. A 444.hu közölte a listát.

A kormány listát készített a Norvég Civil Alap támogatottjai közül azokról, akik szerintük baloldali kötődésük miatt problémásak – írta meg pénteken a 444.hu, amely szombaton azt is közölte: kik azok a személyek, akiket a kormány problémásnak tart hasonló szempontból. Ők főként a források elosztásáról döntő bíráló bizottság tagjai közül kerültek ki.

A portál a listát a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárságtól kapta meg, miután Lázár János egy videoriportban azt mondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumában több helyettes államtitkárság is foglalkozott a civil források sorsával, és 2011 óta készültek anyagok arról, hogy melyek azok a programok, amikkel probléma lehet.

A listán szereplő személyek egy részét politikai kötődésük miatt támadják (a nevek után szó szerint kormány értékelése olvasható).

- Foltányi Zsuzsa – "2010-ben az LMP listáján szerepelt, a Föld Napja Alapítvány alapítója. Az alapítvány 2013-ban 7238 euró támogatást nyert."

- Herpainé Márkus Ágnes – "2013-as 1. fordulós szervezet- és közösségfejlesztés témakör egyik értékelője 2010-ben az LMP színeiben indult Kispest polgármesteri székéért."

- Matiszlovicsné Horváth Éva – "BB (bíráló bizottság)-tag, 2002-ben az MSZP színeiben nyert mandátumot Hatvan képviselő-testületében."

- Nyvelt Erik – "BB-tag, 2010-ben az LMP szentendrei ajánlószelvény-gyűjtőpontjának kontaktszemélye volt."

- "A Norvég Civil Alaphoz beérkezett pályázatok értékelői között megtalálhatjuk Kaufer Virág egykori LMP-s parlamenti képviselőt."

- "A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány projektje: a szervezet a Hallgatói Hálózatban közreműködő fiatalokat is képzett."

- "Asimov Alapítvány projektje az atlatszo.hu-s kötődéssel"

A másik csoportba olyanok tartoznak, akik a kormány szerint összeférhetetlenek.

- Kadét Ernő – "A D témakör egyik értékelője a Roma Sajtóközpont újságírója. A Roma Sajtóközpont más témakörökben 99 548 € és 4733 € támogatást kapott."

- Kelemen Varga Roland – "Jelenleg az Ökotárs, korábban a Kárpátok Alapítvány munkatársa a Szegényeket Támogató Alap Egri Alapítványa 2012-es programjainál megvalósítóként van feltüntetve."

- Malatinszky Ákos – "Értékelő, korábban a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület társelnöke volt. Az egyesület 8071 € támogatásban részesült."

- Móra Veronika – "A Védegylet Tanácsadó Testületének tagja. A Védegylet Egyesület 135 074 € támogatást kapott. 2010-ben az LMP-s Szabó Tímea jelölte a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsába."

A lista azért is különösen problémás, mert – mint azt a portálnak Móra Veronika, a pénzek elosztásának jogát nyílt tenderen elnyert Ökotárs igazgatója elmondta – a bírálati folyamatban részt vevők szigorú összeférhetetlenségi és titoktartási nyilatkozatot írnak alá. A bíráló bizottságok tagjainak névsora nem nyilvános, éppen azért, hogy ne lehessen lobbizni náluk. A kormány tehát olyan neveket hozott nyilvánosságra, akikről nem is tudhatta senki, hogy a bizottság tagjai, ez az információ a szerződések alapján titkos.

A 444. hu megjegyzi: a kormány képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízottja ott lehet a bíráló bizottsági üléseken.

Az említett nevekről Móra Veronika azt mondta: belépéskor mindenki nyilatkozott arról, milyen szervezetben érintett. Aki valamelyik pályázat esetében összeférhetetlen, az nem vesz részt annak értékelésében, sőt, jelen sincs az értékeléskor.

Saját szerepével kapcsolatban közölte: valóban dolgozott tanácsadóként a Védegyletnek, de ez nem döntéshozó szerv a testületben, ráadásul az utóbbi négy évben már nem is adott tanácsokat.

"A norvég támogatás nem egy biankó csekk, a támogatottak pontosan meghatározott célokra kapják azt, ennek megvalósulását pedig folyamatosan ellenőrzik. Vagyis nem is lenne lehetséges, hogy a megkapott támogatást más politikai célokra költsék" – fogalmazott.

A kormány által kilistázott szervezetek egyébként – többek között a Társaság a Szabadságjogokért TASZ), a Nők a nőkért együtt az erőszak ellen (NANE), a Patriarchátust Ellenzők Társasága (PATENT), a Roma Sajtóközpont, a Transparency International Magyarország Alapítvány, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány – éppen olyan kérdésekkel foglalkoznak, amelyek a norvég alap kifejezett célkitűzései: demokráciafejlesztés, emberi jogok, női jogok.

Mivel pedig a magyar civil szféra nagyon kicsi, könnyen előfordulhat, hogy vannak, akik többféle szervezet munkájában is közreműködtek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.