A bukott fideszes polgármester támadja a Virág cukrászdát

Bartha László, Szeged 1998 és 2002 közötti fideszes polgármestere szerint ők 2001-ben szebb árnyékolókat terveztek a Kis Virág cukrászda teraszára, mint a Botka-féle városvezetés idején létesült „méretes lakodalmas sátor”.

Évekig zárva volt Szegeden a Virág cukrászda, csak a perek lezárulta után vette vissza a városi önkormányzat. Időközben, konkurens híján a Kárász utca és a Klauzál tér sarkán rendkívül népszerű lett az A Capella cukrászda. A Virág és a Kis Virág cukrászda üzemeltetését is az A Capellát működtető Aranytopáz Kft. (tulajdonosa Gyuris László) nyerte el pályázaton.

A Kis Virág teraszát még a mostani idegenforgalmi idényben meg akarták nyitni. Mivel a Klauzál téren nincsenek fák, a hőségben borzasztóan fölforrósodik a térburkolat, ezért nagyon fontos, hogy a vendégek árnyékban ülhessenek le egy-egy fagylaltra, vagy üdítőre. Az új üzemeltető ezért egy hosszú, egybefüggő sátrat terveztetett a Kis Virág előtti területre. Dusha Béla, Szeged ikonikus városfotósa azonban „méretes lakodalmas sátornak” nevezte az építményt.

Bartha László, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke, aki 1998 és 2002 között Szeged polgármestere volt, de megbukott, nem is őt indította a Fidesz Botka László ellenében, most elérkezettnek látta az időt, hogy véleményével visszatérjen a szegedi közéletbe.

„Nyilvánvaló, hogy a városlakók többségének ez a « monstrum » nem tetszik, pedig ők örülnek a cukrászda újranyitásának. 2001-ben mi sem úgy terveztük, hogy a térnek ez a része sivár lesz” – mondta a Szegedma hírportálnak Bartha, aki kiemelte, tizenöt évvel ezelőtt is teraszt szerettek volna ide, de nem ilyen módon, hanem hagyományosan, kisebb ernyőkkel, azok maximális méretét megszabva.

Van egy Európa által adott díjunk (az Europa Nostra díj), de ennek megőrzése helyett az a legfontosabb, hogy nyisson ki újra a cukrászda, s mindegy, hogyan történik meg mindez” – vélekedett arról az egyesület elnöke, hogyan kezeli a jelenlegi városvezetés Szeged múltbeli és jelenlegi értékeit.

A szintén jobboldali kötődésű Élhető Szegedért Egyesület tiltakozó mozgalmat indít a sátor ellen. Elnöke, Péter Szilveszter szerint a „hodály” nem illik a térszerkezethez, az eklektikus épületegyütteshez.

Gyuris Lászlót tanácsokkal segíti Szervánszky László, a soltvadkerti Korona cukrászda tulajdonosa,  aki szintén közismerten jobboldali kötődésű. Korábban egy országgyűlési választás kampányában tetten érték, amikor vérvörös paintball patronokkal lövöldözött a kiskőrösi SZDSZ-jelölt plakátjára. Szervánszky már volt a Virág cukrászda üzemeltetője, éppen Bartha László polgármestersége idején. Ám egy éjszaka összepakolta a cukrászda berendezését, és elszállította Szegedről – hivatalosan azóta sem derült ki, hogy miért.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.